Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världseliten är samlad

Annons

Det är fullt av holländska skridskoåkare på Runn när tidningen gör ett besök. Det är några grader kallt och över isen syns skridskoåkare fara fram i hög fart. De är ute på en timmes långt träningspass.

Det är andra året i rad som världscupstävlingen körs i Borlänge.

- Vi hade ett jättejobb i fjol med att få ihop det här och då var skridskoåkarna väldigt nöjda. Ingen har trott att vi skulle kunna genomföra det här även i år, säger Bo Sandström vid Borlänge & Co.

Längs med strandkanten sitter en grupp åkare som förbereder sig för dagens träningspass. En av dem är Bj. van der Veen, som är trefaldig holländsk mästare.

- Jag var här förra året och för tre år sedan när tävlingen kördes i Mora, säger han.

Ungefär 120 åkare är anmälda och bara från Holland kommer 65 stycken. Andra länder som är representerade vid tävlingen är Frankrike, Östterrike, Tyskland och Sverige.

Sporten är stor i Holland, men det var tio år sedan en världscuptävling kördes där på grund av de varma vintrarna.

Förra veckan var det tretton grader varmt i Holland och därför är de holländska åkarna glada över att få komma till Sverige och Borlänge. Många av dem är professionella och de bästa tjänar omkring 100 000 euro om året.

- Banan är 3,6 kilometer lång och är det maximum vi fått ut för att vara på säker is, säger Bo Sandström.

För att få så bra is som möjligt har torsdagens tävlingar flyttats till fredagen. Den andra tävlingsdagen går av stapeln på lördagen.

På lördag åker herrarna 80 kilometer och damerna 50 kilometer. På söndagen är sträckorna 150 kilometer respektive 100.

Det är den absoluta världseliten som samlas i Borlänge och de flesta av dessa åkare kommer från Holland. Vanligtvis åker de på konstis och de tränar mellan fyra och fem timmar om dagen. Sommartid cyklar de och åker inlines.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons