Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världsekonomin stabil enligt G7

Annons

Finanscheferna från sju rika industriländerna i G7-gruppen tycker att världsekonomin har blivit mer balanserad, men fortsätter att pressa Kina att tillåta sin valuta att röra sig friare.

Finansministrarna och centralbankscheferna från USA, Storbritannien, Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien och Japan träffades i Washington i samband med att Världsbanken och Internationella valutafonden (IMF) håller sitt vårmöte.

I en kommuniké efter mötet på fredagen sade de att den amerikanska ekonomin är fortsatt solid, trots att efterfrågan i landet dämpats, och att euron visar ett hälsosamt uppsving. De konstaterar också att Japans ekonomiska återhämtning ser ut att fortsätta.

Stämningen var god efter prognoser om att världsekonomin kommer att växa med 4,9 procent i år och nästa år, efter en tillväxt på 5,4 procent förra året. Tillväxttakten är en av de bästa sedan 1970-talet, trots en bromsning i USA;s ekonomi.

Men G7 understryker att det fortfarande finns risker. En är obalansen i handeln mellan valutastarka exportländer som Kina och skuldtyngda importörer som USA. Oro över protektionism och aggressiva hedgefonder diskuterades också i kommunikén.

Kina har utsatts för påtryckningar att lossa sitt fasta grepp om valutan yuan och öka den inhemska efterfrågan för att motverka obalansen i handeln.

G7:s finanschefer sade också att ett frihandelsavtal som river ner hindren i världshandeln är "absolut nödvändigt". De underströk hur viktigt det är att de pågående förhandlingarna inom världshandelsorganisationen WTO, den så kallade Doha-rundan blir framgångsrik Att markant sänka tullar och andra hinder är nödvändigt för att öka världshandeln och minska fattigdomen, hette det i uttalandet.

G7-mötet och helgens halvårsmöte med Världsbanken och IMF skuggas av konflikten kring Världsbankschefen Paul Wolfowitz. Krav har rests på hans avgång sedan det framkommit att han beviljat sin flickvän ett nytt jobb med en mycket hög lön. Den ledande affärstidningen Financial Times uppmanade honom att avgå.

USA:s finansminister Henry Paulson uttalade på en pressträff efter G7-mötet sitt stöd för Wolfowitz, liksom president George|W Bush gjort tidigare via Vita husets talesman.

TT

Mer läsning

Annons