Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världsbankschefen Wolfowitz avgår

Annons

Världsbankens chef Paul Wolfowitz avgår den 30 juni.

Den amerikanske presidenten George|W Bush ska snabbt föreslå en efterträdare, enligt källor i Vita huset en amerikan.

I ett uttalande sade bankstyrelsen på torsdagskvällen att den accepterar Wolfowitzs uppsägning och att "misstag begåtts på båda sidor".

Wolfowitz avskedsansökan kom efter tre dagars sammanträde i bankstyrelsen där många, både rika länder och utvecklingsländer, talat för att han skulle få sparken.

Skälet var att Wolfowitz partner Shaha Rizas årslön genom hans försorg höjdes till runt 200|000 dollar om året när hon flyttades från Världsbanken, som han stod i begrepp att ta över, till USA:s utrikesdepartement. Flytten var en åtgärd för att undvika framtida jävssituationer.

Men Riza tjänade därmed mer än USA:s utrikesminister Condoleezza Rice.

En kommission inom banken har konstaterat att Wolfowitz bröt mot bankens regler och skapade en intressekonflikt genom sin manöver.

Kommissionen rekommenderade bankens styrelse, som består av 24 länder, att överväga "om Wolfowitz kan klara av att sköta det ledarskap som behövs för att garantera att banken fortsätter att arbeta i full utsträckning för att uppfylla sitt uppdrag". Sedan dess har förhandlingar pågått.

Wolfowitz hävdade först att han inte hade något med de generösa villkoren att göra. Senare erkände han sitt misstag och bad om ursäkt, men förtroendekrisen var ett faktum.

När Wolfowitz meddelade sitt beslut sade han att han avgår "för bankens bästa" och att en nöjd styrelse accepterat hans försäkran att han handlat etiskt och i god tro.

För president Bush är avgången ännu ett bakslag. Den neokonservative Wolfowitz var biträdande försvarsminister och en av hökarna i Bushs administration. Han är känd som arkitekten bakom Irakkriget.

På torsdagskvällen beklagade Bush de omständigheter som tvingat Världsbankschefen att avgå. Han sade sig motvilligt acceptera faktum men hade föredragit att Wolfowitz hade stannat kvar inom banken. Mycket snart kommer presidenten dock att presentera en kandidat till chefsposten, meddelade Vita huset.

En anonym högt uppsatt tjänsteman i Vita huset sade att Bush kommer att välja en amerikan som Wolfowitz efterträdare.

TT

Mer läsning

Annons