Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världens musik över länet

Annons

Förutom ett omfattande konsertprogram presenterar Folkmusikens hus ett kursprogram som redan skapat stort intresse.

-Folkmusikens hus presenterar genom länsmusikuppdraget Dalfolk projektet Världens musik i Dalarna - fjärde resan. För fjärde gången skickar Dalfolk - Folkmusikens hus i samarbete med länets ideella musikarrangörer, ut folk- och världsmusiker på turné.

Vårens program är ett musikaliskt smörgåsbord med musiker från såväl Dalarna som Palestina, Uppland och Kurdistan, några mycket kända och andra mindre. Totalt fem turnéer med sammanlagt 19 musiker gör 14 konserter med en spridning från Orsa i norr till Sjövik i söder, berättar Lotta Johansson.

Unga spelmän på väg är Erika Lindgren och Cecilia Österholm, är två unga uppländska folkmusikanter. Cecilia spelar nyckelharpa, Erika fiol, och tillsammans har de gjort en lång rad uppmärksammade framträdanden i Sverige och utomlands.

Erika är riksspelman och känd för sitt rika och mustiga spel av upplandslåtar. 2004 erhöll hon Päkkos Gustafs stipendium och har vuxit upp med spelmän som Bosse Larsson och Sture Sahlström.

Cecilia är folkmusikimprovisatör och kan bland annat höras i grupperna Cimbra och Maramas tillsammans med musiker som Marie Selander, Toumo Haapala och Mats Einarsson.

Lördagen den 10 februari spelar de i Globen, Falun, och lördagen den 17 februari i Folkmusikens hus Rättvik.

Det blir mer världsmusik i Rättvik. Trio Joubran, mästare på arabiska lutan oud.

Joubran, är brödratrion från Palestina. Samir Joubran är äldst och en virtuos på instrumentet oud. Han är numera bosatt i Frankrike, där han också är kompositör bland annat av filmmusik. Wissam är improvisatör som också bygger instrument - den förste från arabvärlden som antagits till Stradivari-institutet i Italien.

Adnan debuterade internationellt med bröderna 2004. Tillsammans har de ett intrikat musikaliskt samspel. Den 8 mars kommer de till Rättvik, den 21 mars spelar de i Borlänge.

Namo är gruppen med Ian Carr, gitarr, Lamine Cissokho, kora och sång, och Maria Jonsson, fiol, och musiken de spelar är såväl traditionell som nyskriven. Repertoaren är melodiös, infallsrik och bär tydliga spår av deras respektive bakgrund och erfarenheter. Ian Carr är mest känd i Sverige som gitarrist i folkmusikgruppen Swåp.

Lamine Cissokho spelar bland annat med grupperna Cosmogriot och Tamala. Maria Jonssons två senaste projekt är dels cd:n Efter Spelstina, dels västerbottenprojektet Slatta 2006.

Gruppen gör en mindre turné och kommer till Folkmusikens hus i Rättvik, fredagen den 30 mars.

Lena Willemark, Älvdalens elektriska, en av Sveriges främsta sångerskor med en rad olika musikaliska projekt i bagaget. Med sig på turné denna gång har hon Mikael Augustsson, bandonéon och dragspel, kanske mest känd i tangokretsar, Leo Svensson på cello, Haci Ahmed Tekbilek, ney- och meyflöjter.

Onsdagen den 2 maj kommer Lena till Folkmusikens hus. Turnén går vidare till Sjövik, Borlänge, Orsa och Gävle.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons