Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världens danser möts i Skattungbyn

Annons

I helgen ska dryga tiotalet danslärare och musiker samlas för att omvandla Skattungbyn till en metropol för världsdans. Scenen kommer att stå öppen för alla som vill prova danssteg och instrument med "global etikett".

- Min tanke om kultur är att man utövar den, inte bara konsumerar den, säger Ylva Svensson, initiativtagare till världsdansfestivalen.

Under våren anordnades en "vänskapsträff" för danslärare i Orsa. Det var under denna träff som tanken att arrangera en dansfestival väcktes hos en av deltagarna, Ylva Svensson från Skattungbyn.

Ylva, som har en lång meritlista inom dans, höll sin idé vid liv och efter en kurs i entreprenörskap vid den lokala kulturföreningen Lyran föll bitarna slutligen på plats.

- Jag ville arrangera en mötesplats för världskulturen, där alla skulle vara välkomna, berättar Ylva Svensson.

Nu, några månader senare, har hennes dröm om att förena människor på ett "gränsöverskridande dansgolv" blivit sann. Festivalen kommer att pågå i dagarna två och programmet utgörs av kostnadsfria minikurser, där listan på olika dansstilar kan göras lång. Salsa, merengue, flamenco, indisk katakali och afrikansk dans är några av exemplen på vad som erbjuds. Och lärarna som undervisar är de samma som deltog under "vänskapsträffen". Många av dem härstammar från dalatrakten och de ställer dessutom upp gratis.

Tillsammans med elever från folkhögskoleutbildningen Skattungbykursen har Ylva Svensson under de senaste dagarna arbetat hårt med alla förberedelser. De har bland annat tömt en stor rödmålad loge på gammalt bråte. För det är i Hanséns loge och i bystugan som klackarna ska nötas.

Det har även förberetts mat som ska serveras till självkostnadspris och traktens hantverksförening kommer att bidra med en marknad.

Förutom dans, musik och hantverk utlovas också en rad övriga kulturevenemang.

JEANETTE LUNDBECK

Mer läsning

Annons