Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världens Annus Horribilis

Annons

Både på hemmaplan och i världen har nyheterna dominerats av förfärande händelser, av den dignitet att även de som inte är personligt drabbade delar in sin tideräkning i före och efter.

Det svenska ordförandeskapet i EU fick en tragisk final i Göteborgskravallerna. Våldsverkare hade långt i förväg bestämt sig för att försöka sabotera mötet, och många med extrema politiska värderingar rycktes med.

I dag har debatten förskjutits till att mest handla om övervåld från polisens sida och det rättsliga efterspelet. Den diskussionen är viktig - men den viktigaste frågan är varför det alls ska behövas polisbevakning vid demokratiska möten. Efter Göteborg - och de än värre kravallerna i Genua - ställde sig många frågan om det alls kommer att bli möjligt för toppolitiker att mötas. Det finns måhända en del naiva människor som fortfarande tror att kravallerna handlat om att ta till extrema medel i kampen för en mer rättvis värld. Men på vilket sätt skulle världen bli bättre av att de viktigaste makthavarna slutar tala med varandra?

Få hade ens i mardrömmar anat att det förakt för demokratin som visades i Göteborg och Genua kunde övertrumfas så brutalt som den elfte september. Att fanatiskt hat kunde inspirera till fruktansvärda terrordåd visste världen sedan tidigare. Men före Usama bin Ladin hade bara filmskurkar varit kapabla till en sådan massförstörelse.

Världen samlade sig snabbt till motvärn. Talibanerna, den vedervärdiga terrorregim som hade Usama bin Ladin som gäst, föll oväntat snabbt. Afghanernas, i synnerhet kvinnornas, nyvunna frihet är en liten ljusglimt i det annars ganska kompakta mörker som terrorattackerna spred.

Man hade kunnat tro att årets dramatiska händelser skulle stämma till eftertanke bland dem som tvivlar på demokratin som metod. Men det verkar skrämmande nog ha blivit precis tvärtom. Göteborgs-Posten rapporterade häromdagen att hoten mot unga politiskt aktiva har ökat dramatiskt. Den 18-årige nyvalde ordföranden för moderata ungdomsförbundet i Gävleborg har fått ett djurhjärta i posten tillsammans med ett hotelsebrev.

Den världsomspännande kampen mot terrorismen fortsätter - och lär fortsätta även när Usama bin Ladin infångats. Men det finns också en mer grundläggande kamp att föra, som är lättare att delta i också här på hemmaplan: den för demokratin. Det måste inpräntas i var och en som tvekar att den som tar till hot eller våld har satt den starkes rätt över den svages. Det är oförenligt med demokrati.

Inför ett årsskifte finns det också anledning att blicka framåt. Vad väntar för Dalarna? Om detta vet vi inte mycket. Tur är väl det! Vi känner våra svårigheter och problem. Men det gäller att också utnyttja våra möjligheter.

Som vanligt intar den politiska redaktionen en låg profil vad gäller löften och förkunnanden om att allt ska bli till det bättre under det nya året. Erfarenheten har lärt oss en viss ödmjukhet när det gäller tvärsäkerheter i framtidsprofetior. Det gäller särskilt när vi står inför ett valår...

Som seden påbjuder önskar vi förstås inför det nya året våra vänner och eventuella fiender ett riktigt Gott Nytt År!

Mer läsning

Annons