Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varierad musik lockade

Annons

Jovisst var det fullsatt - trots att konserten krockade med eurovisionsschlagern i tv. Många var tydligen skeptiska när Hanna Ekström ville bjuda på en helkväll tillsammans med Karin Hellqvist i deras gamla hemstad. Hannas mamma Anne-Marie Stålberg från Lions Club Idun, fick kämpa länge för att arrangemanget skulle bli av.

- Konserten växte, vi tyckte att det skulle vara roligt att ta med fler som vi tyckte om, berättar Hanna Ekström som hade dragit med sina kompisar på musikhögskolan i Stockholm.

Det är hon själv som börjar kvällen tillsammans med Anders Åkered i Bachs konsert för två violiner i d-moll. Karin Sköld spelar cello och Erik Österberg sitter bakom flygeln.

Känns som en lite trevande start.

Men intensiteten och exaktheten i spelet höjs när det är dags för Bruch och inte minst i Sjostakovitjs stråkkvartett. Då spelar Hanna Ekström så att taglet ryker från stråken. En del byter både stil och instrument under kvällen. Barytonsångaren Anton Eriksson sjunger opera och medverkar i vokalkvintetten High Five. Karin Hellqvist hoppar från stråkkvartett till polska i folkmusikgruppen Granit, som står för kvällens svängigaste avdelning. Två fioler, en viola och en akustisk gitarr får golvet att gunga i tretakt. Granit har gjort nya spännande arrangemang av klassiker som Barkbrödlåten och skänklåten Till far.

Erik Österberg spelar Frans Liszts avancerade Sonett 104 med bravur. Karin Sköld bjuder på sköna cellostycket Sicilliene.

Och till slut kommer de fem killarna i High Five tillbaka med femstämmig smörsång. Stevie Wonders I Wish är i alla fall ingen låt som gör det lätt för publiken att sitta still. Brasspartierna i den gamla 70-talshiten låter jättekul a capella, smakfullt arrangerat av Erik Österberg.

Den märkliga musikmixen fungerar hur bra som helst och applåderna ökar för varje nummer.

JOHAN KÄLLS

Mer läsning

Annons