Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargstammen ökar snabbt

Annons

Det innebär att vargstammen i Sverige och Norge nu uppgår till runt 150 djur, kanske fler. De flesta djuren lever i Sverige, men några familjegrupper har revir i Norge eller på båda sidor om gränsen.

- Om inte alltför många vargar dör i år är det inte orimligt att det svenska etappmålet om 20 föryngringar kan vara nått nästa vinter, och om inte då så absolut året därpå, säger vargexperten Åke Aronson vid Grimsö forskningsstation, till TT.

Den senaste vargrapporten om 15 säkra föryngringar innebär rekord hittills. Vid samma tid vintern 2004/2005 noterades 14 valpkullar.

- Vi kan inte utesluta att det kan dyka upp ytterligare en eller ett par föryngringar i vinter, vi har revir där det kan ha fötts nya kullar men vi har inte hunnit spåra överallt, säger Åke Aronson.

Den svenska vargstammen har sina revir på båda sidor om Klarälven, i framför allt Värmland och Dalarna men även i omkringliggande län som Västernorrland, Västmanland, Örebro och eventuellt Västra Götaland.

När riksdagen beslutade om hur stor vargstam Sverige kan ha sades att en ny utvärdering skulle göras när det svenska etappmålet på 20 årliga föryngringar, omkring 200 vargar, var uppnått.

Många jägare har tolkat det som att det då kan bli aktuellt att tillåta jakt på varg. Miljöminister Lena Sommestad låter nu utreda hur den svenska vargstammen ska hanteras i framtiden, bland annat frågan om en eventuell jakt.

Häromdagen demonstrerade närmare 2 000 personer i Mora mot den snabbt växande vargstammen och krävde en utökad skyddsjakt.

P O LINDSTRÖM/TT

Mer läsning

Annons