Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargmöte i Dala-Floda församlingshem

Annons

Jan Perjons, från Dala-Floda, har under de senaste åren hållit över 50 informationsmöten om varg, både i Dalarna och på andra håll. Men det här var första gången han höll en föreläsning hemma i Dala-Floda.

- Det kändes faktiskt lite pirrigt, och kanske blev föredraget lite väl mastigt. Jag hade tagit med mig massor av material och pratade ganska länge. Men publiken satt kvar och lyssnade i alla fall, säger varginformatören.

Jan Perjons har under ett antal år arbetat med att spåra, märka och pejla vargstammen i Dalarna - ett krävande, tidsödande men samtidigt givande arbete, som han berättade om.

- Det har blivit många mil i bil och på skidor. Under åren 1999-2003 jobbade jag ungefär 40 timmar i månaden med detta, utöver mitt ordinarie arbete.

Förutom om sina egna erfarenheter som vargspårare talade Jan Perjons bland annat om vargens biologi, om vargstammen, dess storlek, utbredning och vad som påverkar den, samt om rovdjurspolitik och om de känslor och konflikter som vargen ger upphov till.

- Det är komplicerat, och det finns många intresseorganisationer, myndigheter och enskilda som är inblandade i vargfrågan, sade Jan Perjons.

För att komma till rätta med konflikterna betonar han vikten av kunskap och saklig information, något som Jan Perjons själv vill bidra till genom sina många föreläsningar.

- Det är viktigt att försöka vara så saklig och neutral som möjligt i informationen. Och att man försöker bygga broar och föra en dialog mellan olika grupper.

Viktigt är att visa respekt för den oro och rädsla som vargen kan ge upphov till, samt att det finns ett lokalt inflytande i frågan, menar Jan Perjons.

-Man måste lyssna på dem som är berörda, säger han.

JOHANNES TÅNGEBERG

Mer läsning

Annons