Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varggårdens soptipp kan bli naturgrön fritidsplats

Annons

Startskottet för att stänga Varggårdstippen togs 1999 i och med ett EU-direktiv om hårdare krav på kommunernas deponier.

De tippar som skulle vara kvar efter år 2002 måste anpassa sig till dem.

- Men vi valde att lägga igen tippen för vi deponerar ändå så lite där i dag då vår källsortering kommit så långt, säger driftschefen för renhållningen Micael Andersson.

Det lilla som ändå blir kan sedan köras till en annan tipp, troligen Fågelmyra i Borlänge.

En bidragande orsak att stänga tippen var också den deponiskatt staten införde år 2000. I dag kostar den Falu energi och vatten runt två miljoner kronor om året.

När beslutet att täcka tippen togs såg bolaget miljonerna rulla.

- Vi befarade att det skulle bli både tufft och dyrt eftersom morän som är det vanliga täckningsmedlet kostar otroliga summor, säger Micael Andersson.

Att täcka alltsammans med morän skulle kosta mellan 135 och 160 miljoner kronor och det skulle i slutändan kunderna få betala via renhållningstaxan.

Men sedan fick man ögonen på arbetet med att täcka sandmagasinet och den metallhaltiga marken på Gruvriset med avfall från pappersindustrin.

Kontakt togs med Stora Enso och tillsammans med Stora Enso research togs det fram en blandning av fiberslam och aska som Kvarnsveden nu gör i ordning.

Den är så tät att den uppfyller EU-kraven.

Denna massa läggs på i tre lager upp till 1,5 meter över sopberget. På toppen läggs ett halvmetertjockt lager fiberslam från Fors kartongfabrik utanför Avesta som sedan besås med gräsfrön.

- Det växer så det knakar i det. Vi sår bara gräs men sedan kommer nog omkringliggande skog att flytta in, säger Micael Anderson.

Täckningsmaterialet får Falu energi och vatten gratis av pappersbruken. Och de tjänar också stort på samarbetet eftersom de annars hade varit tvungna att betala för att bli av med sitt avfall.

Arbetet med att täcka tippen har redan påbörjats. 40000 ton slam och aska ska köras dit årligen. Det är fem lastbilar per dag.

Totalt är det 20 hektar eller 200000 kvadratmeter av den vanliga tippen som ska täckas.

- Vi täcker ungefär 2000 kvadratmeter i månaden, säger Micael Andersson.

Arbetet beräknas pågå fram till år 2015. Då ska även deponin med det farliga metallhaltiga slammet från Främby reningsverk och Falu gruva också vara täckt.

Den deponin är 70000 kvadratmeter stor.

Men för det arbetet krävs dessutom att det under slammet från pappersbruken läggs en fiberduk med bentonitlera som sväller i fukt för att få det så tätt det bara går.

Den teknik som Falu energi och vatten nu använder är man ensam om i landet. Intresset från andra kommuner som också ska täcka sina tippar är därför stort.

- Vi har haft flera studiebesök här, säger Micael Andersson.

När allt är täckt har Falu energi och vatten ett efterkontrollansvar i 30 år.

Vad ska då hända med tippen när den är täckt? Att bygga på marken torde bli omöjligt, tror Micael Andersson.

- Men ett fint rekreationsområde kan det bli. Man kommer inte i framtiden att märka att det varit en tipp här tidigare, säger han.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons