Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargdrama i fårhage

Annons

Det meterhöga fårstängslet hindrade inte en eller möjligen två vargar från att ta sig in i Olov Frääs fårhage i Kärvsåsen.

Att ta sig ut var värre.

- Vad vi kan se så har tre eller fyra vargar gått genom byn under nyårsnatten. Två av dem har satt av i två jättelika språng mot en fårhage. Minst en har hoppat över stängslet, säger länsstyrelsens rovdjursanvarige Lena Berg, som synat platsen.

Enligt länsstyrelsen har vargen eller vargarna som hamnade inne den inhägnade hagen fått en elstöt i samband med hoppet, och reagerat mycket kraftigt.

- Vargen eller vargarna har sprungit runt i hagen för att hitta en väg ut. Nästan i panik. De har inte försökt att hoppa ut. På ett tiotal platser har de försökt med olika metoder: knuffa, puffa, slita och bita i fårnätet. Till slut, på ett ställe nära en grind, har de lyckats bita av tre nättrådar och slita av en fjärde. Sedan har de pressat sig genom hålet, säger Lena Berg.

Bitbeteendet är unikt.

Händelsen kan ha fått de aktuella vargarna att tänka sig för innan de ger sig in i en fårhage igen.

I sin kamp har den eller de instängda vargarna troligtvis skadat sig själva.

- De har gjort sig illa i munnen och kanske på tänderna. Vi hittade blodspår och hår på platsen. Klart är att de har blivit rejält avskräckta av elstöten, säger Lena Berg.

Fårägare Olov Frääs är ändå bekymrad.

- Jag har stängslat för djur i hela mitt liv och har till slut efter många år och hårt arbete fått dessa fina stängsel för både kreatur och får på mina marker. För att skydda mina djur har jag de senaste åren övergett mina inhägnade skogshagar, säger Olov Frääs.

En satsning på höga rovdjursstängsel känns svår att genomföra.

- Staten uppmanar till det, men jag orkar helt enkelt inte börja om med att stängsla nytt igen. Nu tillåts vargar springa kors och tvärs genom byarna. Var ska det här sluta? Jag vet redan nu vuxna skogsmän som inte längre vågar gå ut i skogen för att hugga. Jag tycker politikerna ska inse vilket ansvar de har. De borde ägna sina krafter åt att göra det bra för befolkningen på landsbygden, säger han.

De 20 fåren i den alltid öppna ladan vid hagen lämnades i fred av vargarna trots att de stundvis var endast 20 meter från djuren.

- De var nog alltför skärrade och upptagna av att försöka hitta en väg ur hagen, säger Olov Frääs.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons