Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargar spårlöst borta

Annons

- Det stämmer att fem av de vargar som spårats tidigare i vinter har försvunnit, bekräftar rovdjursansvariga Lena Berg på länsstyrelsen.

Vad som hänt dem vågar ingen uttala sig om idag, men att tiken i Våmhus skulle ha lämnat hanen frivilligt förefaller osannolikt. Framför allt då paren håller samman med starka band och tiken dessutom löpt och förmodligen väntat valpar.

Tiken har försvunnit mellan den 10 och 16 mars. Upprepade snöfall gör det svårt att fastställa mer exakt. Klart står dock att skotertrafiken i området rapporterats som mycket intensiv vid den aktuella tiden.

Dessutom har spårning i området visat att den nu ensamma hanen är skadad och förflyttar sig på bara tre ben. Det tycks dock, enligt Lena Berg, som om han går lite bättre nu än för någon vecka sedan.

Det andra vargparet som drabbats är det stationära paret vid Kvien söder om Sillerö i Malung. Här spårades vargarna sista gången strax efter jul och har sedan dess inte kunnat lokaliseras.

Lika spårlöst försvunnen är också varghanen i Halgåreviret och vargen i Idre, som spårades vid Fulufjället senast i början av december förra året.

- Det betyder att de 43 vargar som fanns i Dalarna i början av vintern reducerats till 38, varav en är skadad, konstaterar Lena Berg.

När det gäller vargläget i övrigt, med stationära revirmarkerande par, valpar och föryngringar, hänvisar hon till den rapport som Åke Aronsson på Viltskadecenter väntas presentera om ett par veckor.

- Fem försvunna vargar är inget vi kan göra något åt utan är som jag ser det ett ärende för polisen och miljöåklagare Katarina Lindström, säger rovdjurshandläggare Klas Allander på Naturvårdsverket.

Från Naturvårdsverket kommer däremot länsstyrelser och studieorganisationer inom kort att kunna söka bidrag för att ge allmänheten bredare saklig rovdjursinformation och starta nya viltvårdsprojekt. Det möjliggörs sedan fyra miljoner kronor från viltvårdsfonden avsatts för rovdjursinformation och tre av dessa efter ansökan ska fördelas ut över landet.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons