Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargar diskuterades

Annons

Diskussionens vågor gick höga när Henrik Tågmark från Jägarnas Riksförbund var på besök i Vikmanshyttan.

En och annan röst höjdes för att vargen borde utrotas helt, men det håller inte Henrik Tågmark med om.

- Nej, vi på Jägarnas Riksförbund tycker att de djur som kan anpassa sig till svensk natur också ska kunna få finnas här.

Jägarnas Riksförbund vänder sig mot formuleringar från Svenska Jägareförbundet om att Sverige ska ha en livskraftig stam av de fyra stora rovdjuren, varg, järv, lo och björn.

- Vi anser att det är livsfarligt att ge sådana utfästelser eftersom forskarna är så oeniga om hur stor populationen måste vara för att betraktas som livskraftig, säger Henrik Tågmark.

I stället menar Jägarnas Riksförbund att människan ska vara måttstocken.

- Vi vill inte ange ett visst antal individer. Rovdjuren ska tillåtas öka i den takt som människor kan tåla och acceptera annars kommer folk på landsbygden ta till olagliga medel, menar Henrik Tågemark som tillägger att i vissa län är gränsen för en hanterbar rovdjurspopulation redan nådd.

Problemet, enligt Henrik Tågemark, är att rovdjurspopulationen är koncentrerad till Mellansverige.

Om en viss avskjutning tilläts skulle rovdjuren spridas till andra län än bara Dalarna och Värmland. Dessutom skulle acceptansen för de fyra stora öka, menar Henrik Tågemark.

- Vi unnar även södra Sverige, och särskilt folk i stockholmstrakten, lite varg, fortsätter han och uppmanar åhörarna att vända sig till politikerna lokalt eftersom han misströstar om att få något stöd för sin linje från stockholmspolitikerna.

- De förstår inte vilka förutsättningar som gäller för oss som lever på landsbygden.

Jägarnas Riksförbund anser inte att Högsta domstolen har hållit sig till jaktlagstiftningen i två aktuella domar där djurägare blivit dömda för att de har skjutit varg.

- Enligt paragraf 28 i jaktlagstiftningen har en djurägare rätt att skjuta ett rovdjur som går till förnyat angrepp mot hans djur. Men Högsta domstolen har plockat in andra rekvisit om att djurägaren måste skjuta ett varningsskott först, säger Henrik Tågmark.

En sådan formulering om varningsskott saknas i paragraf 28. Därför har Jägarnas Riksförbund överklagat domarna till Europadomstolen.

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons