Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varg kan spara liv

Annons

Under de senaste sex åren har mellan 40 och 50 människor omkommit i krockar med älg. Under de två första sommarmånaderna i fjol omkom fem personer. Alla dessa fem olyckor, utom möjligen en, inträffade i områden utan en etablerad vargstam. Ingen var lokaliserad till Dalarna och Värmland, alltså de landskap där vi nu har etablerade vargstammar.

Vi vet att vargens huvudsakliga bytesdjur är älg och framför allt års- och fjolårskalvar. När älgkorna föder sina kalvar på våren, stöter de bort fjolårskalvarna. Till en början vilsna rör de sig och irrar omkring och kan då förorsaka många av de olyckor som i värsta fall ökar dödsstatistiken.

Statistik visar att ytterst få jaktlag fyller sin kvot av nedlagda kalvar. Om det beror på oförmåga eller av ren beräkning, kan bara jaktlagen själva ge svar på.

Klart är att vargen här fyller en funktion. Det är knappast oblygt att påstå, att varje av varg slagen älg ökar säkerheten på våra vägar medan ofyllda jaktkvoter ökar den.

Detta påstående kan ställas i relation till de propåer Jägarförbundet i fjol sände ut, där man sade sig vilja förtäta älgstammen. Man tar sig för pannan!

Med fler älgar ökar dödsolyckorna. Är det okunskap eller ren cynism som styr jägarnas jaktpolitik?

Älgen tillhör vår fauna och ska förbli där, men i stället för att öka stammen borde det i stället, för att öka säkerheten i trafiken, vara mer realistiskt att minska stammen. En halvering skulle direkt halvera dödstalen.

K O

Mer läsning

Annons