Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför tystnade uvarna?

Annons

-Tack och lov för det, men det måste gå att flytta fyrverkerierna innan det är för sent, säger Kerstin Hedlund på Lustigknopp.

Hon är en av de många Falubor som ofta går runt gruvan just för att uvarna finns där och ger liv åt världsarvet. Och Kalle Bergström är den förste att intyga att 1000-tals turister årligen besöker gruvan just för uvarnas skull.

-Flytta fyrverkerierna till området nedanför hoppbackarna på Lugnet där pjäserna avfyrats förr, rekommenderar Kerstin Hedlund.

Hon oroar sig redan nu för den känsliga Valborgshelgen, då uvhonan kan ligga och ruva eller ungarna just kläckts fram. För ett par år sedan övergavs det ägg honan ruvat just i slutet av april och föryngringen uteblev.

Kerstin Hedlund får medhåll av handläggare Per Risberg på viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.

Han tycker det låter som om fyrverkeriplatsen är illa vald, då viltet enligt lag är skyddat mot störning. Uven är dessutom sårbar och föds upp för dyra pengar, vilket innebär att den behöver visas ytterligare hänsyn.

-Vi ornitologer välkomnar allmänhetens engagemang och omsorg om uvarna, då det är för sent att flytta fyrverkerierna när fåglarna redan är borta, säger Kalle Bergström.

Han är själv med i Berguv Dalarna, som inom kort drar i gång en kampanj och ber allmänheten om hjälp att rapportera berguvsfynd. Både sedda och hörda uvar välkomnas, då hanarna nu börjat hoa på allvar i sina revir.

Rapporter från hela länet, utom från Falu gruva, kan lämnas till Kalle Bergström på telefon 023-257 38. Och är du osäker på hur berguven låter, går det bra att gå in på www.dofnet.se under "Aktuellt nu" och lyssna på en livs levande uv.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons