Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför sälja Framtidshuset?

Annons

Före semesteruppehållet föreslog/anbefallde/rekommenderade kommunfullmäktige i Orsa sitt 100-procentigt ägda fastighetsbolag, Orsabostäder AB, att förvärva Framtidshuset Dalagatan 1 AB.

I folkmun är bolaget insolvent och har så varit en längre tid, något kommunledningen tillbakavisat som elakt förtal.

Även i den senaste fullmäktigedebatten tillbakavisade kommunalrådet påståendet, från moderaterna, att Dalagatan 1 AB skulle vara konkursmässigt.

Alltså: * Varför är då Framtidshuset, Dalagatan 1 till salu?

* Vilka möjligheter har Orsabostäder AB att säja nej till övertagandet?

Orsabostäders styrelse har inte behandlat kommunens "rekommendation". Ännu! Först ska fastigheten värderas.

Ponera att Orsabostäders styrelse säger nej till förvärv av Dalagatan 1. Kommer ägaren, Orsa Kommun, som redan pekat ut Orsabostäder som ny ägare att acceptera detta nej?

Och vad har Stiftelsen Teknikdalen för synpunkter på kommunens rekommendationer att Orsabostäder eventuellt tar över Dalagatan.

Teknikdalen äger, precis som Orsabostäder, tio procent av aktierna i Dalagatan 1. Det enda som skiljer är kostnaden för aktierna. Orsabostäder betalade 200 000 kronor för sin andel, vilket är 120 000 kronor mer än vad Teknikdalen betalade för sina aktier.

Orsabostäders aktieförvärv har kritiserats. Bland annat konstaterade bolagets lekmannarevisorer att bolagets ordförande var jävig när han och styrelsen gav bolagets vd delegation att förvärva aktierna i Dalagatan 1.

Nu väntar vi med spänning på deras uttalande om ändamålsenligheten/nyttan av att Orsabostäder förvärvar hela rasket.

Dalagatan 1 ägs i skrivande stund till 80 procent av Sågbladet ekonomisk förening, som består av 40 företag och cirka 70 privatpersoner.

Dalagatan 1 är ett privatägt bolag, men har hela tiden stöttats av Orsa kommun genom stora borgensåtaganden, med mera. Dessutom finns det direkta kopplingar mellan det privata bolaget och kommunens fastighetsbolag.

Ordföranden i Sågbladet ekonomiskförening som är majoritetsägare i Dalagatan 1, Olof Herko, är tillika ledamot i Dalagatan 1 bolagsstyrelse samt ordförande i Orsabostäders styrelse.

Orsabostäders vd, Mats Åkerlund (som ingick i chefsduon som hade till uppgift att utreda Dalagatan 1 AB:s framtid) är numera ordförande och kontaktman i Dalagatan 1 AB.

Om förvärvet blir av, i enlighet med kommunfullmäktiges beslut, har Orsa öppnat för ytterligare en möjlig så kallad " 10-öresaffär".

L. WOHLMER

Mer läsning

Annons