Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför så tyst om fritidshemmen?

Annons

Fritidshemmen och fritidspedagogerna är något som under lång tid över huvud taget inte berörts politiskt i medier och debatt i Falu kommun. Det talas inte om oss, men många familjer är beroende av den service vi erbjuder för att de ska kunna sköta sina jobb. Det bör ligga i våra styrande politikers intresse att den verksamhet som bedrivs stämmer med uppsatta styrdokument och kvalitetskrav.

Fritidshemmen styrs av läroplanen för grundskolan samt av Skolverkets allmänna råd för fritidshem. Utan en medveten satsning ifrån er politiker är det svårt för oss ute i verksamheten att uppfylla dessa krav. En utveckling mot allt större barngrupper och lägre personaltäthet främjar inte kvalitén.

Tvärtom känner många av oss att den pedagogiska verksamheten får stryka på foten till förmån för barnpassning och akuta insatser. Det borde vara självklart att den som arbetar på fritidshemmen har adekvat utbildning.

Väldigt få studenter väljer i dagsläget att läsa inriktningen till arbete i fritidshem, och snart kommer vi att få svårt att rekrytera rätt utbildad personal. Vad tänker ni som är politiskt aktiva om det? Jag vill att de politiker som ska styra kommunen är inlästa och införstådda i fritidshemsverksamheten.

Jag ser fram emot att få se och höra hur våra nuvarande och eventuellt blivande politiker har tänkt bedriva fritidshemmen i Falun under kommande mandatperiod.

MARIA ALMQVIST FRITIDSPEDAGOG, LÄRARFÖRBUNDET

Mer läsning

Annons