Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför ökar rattfylleriet?

Annons

Rattfylleriet ökar med flera svåra olyckor som följd. Alltfler blir en "Rattfyllerijeppe". Knappast någon frågar sig varför. Är det inte sambandet med den ökade tillgängligheten?

Alkoholen ska finnas överallt, till låga priser. En del anser att det är Systembolagets fel. Sänker man priserna där och säljer alkohol i livsmedelsaffärerna och bensinmackarna så blir det inte lika lockande. Då dricker Jeppe mindre eller inget. Därmed försvinner rattonykterheten.

Alkoholen är tyvärr en självklar ingrediens vid fester. Där blir det lätt att bli en Jeppe efter festen .

Det finns också många "kompisar" som grejar alkohol till yngre. Hur känner sig de som fixade drickat till den 17-åring som körde ihjäl två 15-åriga flickor i Karlshamn? I åldrarna 15-17 år dömdes 368 personer för rattfylleri under år 2005. Hur påverkar dessa domar ungdomarnas framtid? Borde inte langarna få dela straffet?

Rattfylleristraffen borde ses över. Är det avskräckande att köra berusad om man bara får ett och ett halvt års fängelse, om man dödar en farmor och hennes barnbarn? Några pengar till riktig vård finns tydligen inte. En del föräldrar tror att de kan lära barn och ungdomar att sköta alkoholdrickandet genom att bjuda i hemmet. Tänk om alla föräldrar istället ställde upp för de finaste de har, ungdomarna, och stöttade dem till en drogfri tillvaro. De kunde också avstå från bruket själva, åtminstone till ungdomarna blir så gamla att de förstår vad de ger sig in på.

EJDOR

Mer läsning

Annons