Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Varför genomförs inte feministiskt självförsvar?"

Annons

Hur har barn- och utbildningsnämnden arbetat med beslutet om feministiskt självförsvar och hur tänker nämnden arbeta med frågan i fortsättningen?

Ovanstående fråga har Margareta Jansson (v) ställt i en interpellation till barn- och utbildningsnämndens ordförande. Anledningen är att kommunfullmäktige tidigare beslutat att alla flickor i Orsaskolan ska erbjudas utbildning i feministiskt självförsvar, men ingenting har hänt.

- Feministiskt självförsvar handlar om att stärka tjejer som grupp och som individer i en värld som ännu styrs alltför mycket utifrån manliga normer och stukturer, där mäns våld och hot om våld begränsar kvinnors liv, säger Margareta Jansson.

I interpellationen skriver Margareta Jansson att hon efter samtal med Orsaskolans rektor, föräldrar och flera flickor som går i Orsa-skolan förstått att det inte blivit som kommunfullmäktige beslutat.

- Enda resultatet är att Orsaskolan under den så kallade "kreativa veckan", som en aktivitet bland många andra, kommer att erbjuda både pojkar och flickor att delta i självförsvar. Uppenbarligen har skolan vare sig kunskap eller intresse för feministiskt självförsvar.

- Vi anser att det är viktigt att man omedelbart inleder ett arbete med att inom skolan lära sig vad feministiskt självförsvar är och på vilket sätt vi kan få det till en naturlig del i skolans verksamhet. Det skulle förslagsvis kunna utgöra en del i ämnet livskunskap, säger Margareta Jansson.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons