Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför for de till Sverige?

Annons

-Boken har getts ut av Finlandssvenskarnas riksförbund där jag satt i kulturutskottet som ordförande. Jag drog igång arbetet med att få utvandrade finlandssvenskar att berätta om sina liv och hur det kom sig att man hamnat i Sverige, en samling livsöden helt enkelt, berättar Pär Kulla.

Så småningom blev kulturutskottet nedlagt och det material som samlats in blev liggande. Det var synd och skam att så skedde, menade han och för två år sedan bestämde han sig för att ta upp arbetet igen för att rädda medarbetarnas minnen undan glömskan.

-När vi tog upp idén igen efter alla dessa år - uppropet skedde redan 1994 - befarade vi att många av medarbetarna skulle ha avlidit eller kommit på andra tankar och inte längre ville medverka i utgåvan. Det visade sig då att endast tre av medarbetarna inte längre fanns i livet och att de övriga tvärtemot våra farhågor i allra högsta grad var angelägna att deras berättelser skulle kunna räddat till eftervärlden genom en bokutgåva.

-Möjligen hade vi räknat med ännu flera bidrag än de som kom in, men det vi fick ger en ganska bra bild om hur vi finlandssvenskar tog steget över till Sverige, tycker jag, säger Pär Kulla.

40-talet medarbetare kommer till tals och anledningarna till flytten till "ett land av mjölk och honung" är skiftande, liksom utfallet av förflyttningen.

Det Pär Kulla har tagit initiativet till är ett stort stycke kulturhistoria, intressant inte minst för folket i våra trakter som ju har många kopplingar till grannbefolkningen i öst.

Det fattas inte heller skildringar och minnesbilder från folk i Västerbergslagen.

Några exempel:

Else-Maj Lindholm, som kom till Fredriksberg 1960, kan bland annat berätta om luktsensationen från fabriken, när familjen kom hit, och tiden på Asea.

Inga-Britt Flink kom till Smedjebacken 1964 och kom så småningom att dansa finlandssvenska folkdanser under ledning av Anita Högnäs, även hon med rötter österöver.

Givetvis kommer också Elise Holmström från Oravais också till tals mellan pärmarna, driven författare som hon är. Numera är hon boende i Ludvika sedan 1955 och gift med initiativtagaren till boken.

-Vi har tryckt 600 exemplar. Det finns uppskattningsvis 70-80 000 finlandssvenskar i landet och det här är en bit av deras historia och många läsare med den bakgrunden känner säkert igen dessa levnadsöden, åtminstone till vissa delar, säger Pär Kulla.

Riktigt hur marknadsföringsbiten ska hanteras är man inte riktigt klara över ännu, men givetvis kommer man att försöka intressera biblioteken för att ta in den och den lokala bokhandeln kan nog också räkna med att få besök av finlandssvenske entusiasten Pär Kulla i samma ärende.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons