Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårfest på Folkets hus för Skålmogårdens gamla

Annons

Glädjen riktigt lyste om tillställningen då personalen vid Skålmogårdens olika avdelningar - vårdhem, servicehus och demensavdelning - hade ställt till med vårfest för de gamla i Folkets Hus.

- Det är fantastiskt uppskattat och vi försöker få med oss allihop, även de som i stort sett jämt är sängliggande. Man kan riktigt se hur de lever upp på en sådan här tillställning då de får klä upp sig, åka en taxitur, äta god mat och sjunga och dansa, säger Ann Törnlind som tillsammans med sina kollegor på Skålmogården gjorde den här festen möjlig.

På Skålmogården har personalen en sysselsättningsgrupp som ser till att det blir någon sorts aktivitet varje vecka för de gamla som bor där. Sång och musik är aktivitet som uppskattas.

Men ibland ger man sig på större tillställningar, som förra sommaren då man for på fäbodutflykt. Gissa om det var omtyckt?

Det var också förra året som vårdbiträdet Mona Andersson kom med förslaget att man skulle ställa till med en riktig vårfest, någon annanstans än hemma i Skålmogården. Att få åka iväg och äta en god middag.

- Då ordnade vi festen i Folkets Hus, eller bion som vi också kallar lokalen här i Limedsforsen, berättar Ann.

Häromdagen gjorde man om Vårfesten. Närmare ett 60-tal personer, gamla tillsammans med personal på Skålmogården, tog plats kring de dukade borden i Folkets Hus.

Där hade kökspersonalen lagat i ordning middag med potatisgratäng, rostbiff och sallad. Till efterrätt bjöd demensföreningen Blåklockan på tårta till kaffet. Och det smakade gott.

Efter maten blev det underhållning med musik, allsång och dans. Ann Törnlind ledde allsången och spelade cittra tillsammans med Barbro Bojort på dragspel och Carina Jonsson på gitarr.

Två av de äldre damerna på kalaset medverkade också i underhållningen. Else Källström sjöng med klar och fin stämma flera sånger, bland annat "Syndalsvisan" hemifrån Sälen och Britta Kristiansson, Lima, sjöng sin egen text "Månvisan", som hon funderat ut en natt då hon hade svårt att sova för månskenet, samt läste en dikt.

I allsången var det många, en del vanligtvis ganska tystlåtna, som stämde upp och klämde i även då de fick mikrofonen framför munnen. Andra tog upp en svängom på dansgolvet till musiken.

Avslutningsvis tog rörbäcksnäsbon Helge Håkansson till orda och han framförde gästernas varmaste tack till personalen som gjort den här festen så bra.

- Det är roligt att vi kan ge de gamla en dag med guldkant och det här blev en synnerligen lyckad fest, som vi ska försöka göra om någon gång, säger Ann Törnlind.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons