Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våren i Dalarna

/
  • Pappapromenad i vårsolen. Vårvärmen är skön för både pappor och bebisar. Tre barnvagnar på rull vid Hönsan i Hedemora. Foto: STAFFAN WESTERLUND
  • Musik i gröngräset. Fyra av eleverna på teaterlinjen vid Haraldsbogymnasiet ville njuta av våren. De tog sin musiklektion utomhus. Flickorna heter Shpreza Iseni, Julia Ehrling, Elvira Varghans och Ella Jax. - Jättehärligt att värmen har kommit, kvittrade flickorna. Foto: KJELL JANSSON
  • Glassigt. Många människor rörde sig på Stationsgatan i Borlänge på tisdagen. Parkbänkarna var fulla med folk som njöt av solen och jackorna hade många lämnat hemma. – Himla god glass, konstaterade Hariette Andersson, som stod och solade på Stationsgatan. Foto: MIKAEL HELLSTEN.
  • Vårstädar. Sture Andersson i Ludvika har redan hunnit klippa häcken och rensa rabatterna runt om i sin trädgård. – Det blev ju lite skräp att ta reda på, konstaterade han i samma veva som han drog några tag med piasavakvasten mot trottoaren så att dammet yrde. Foto: MIKAEL FORSLUND.
  • Massor av snö. I Idre och Grövelsjön ligger snön fortfarande djup. Lägg därtill strålande solsken, minusgrader nattetid som bevarar snön. Bättre skidåkning i fjällen än just nu går det inte att uppbringa. Camilla Back-Finn från Leksand studerar på turistlinjen i Dals-Ed. Under två veckor parktiserar hon på Grövelfjäll hos Mikael Andersson i hans skidshop och som skidlärare. – Inte helt fel just nu, säger Camilla i en paus. Solen gassar och Grövelfjälls natursnö är hårdpackad av vinden. Bättre skidåkning går det inte att finna i Dalarna just nu. Vårsol, javisst, men här är det fortfarande vinter. Foto: NISSE SCHMIDT.

Annons

Det mäktiga högtryck som sveper över landet har gett rekordhöga temperaturer i mars.

I tisdags slogs värmerekordet för månaden på flera håll i länet:

* I Falun hade man 17 grader - den högsta temperaturen sedan 1860.

* I Avesta var det hela 19 grader varmt.

Under onsdagen höll värmen i sig. I Falun var det 16 grader.

Och det fina vädret fortsätter.

Åtminstone under torsdagen, då solen fortsätter att lysa temperaturen kommer att ligga på cirka 15 grader.

Men: sen börjar det bli långsamt kallare.

Fredagen innehåller mycket moln och dagstemperaturen sjunker till cirka 10 plusgrader.

På lördag blir det moln och lite kyligare.

På söndagen fortsätter det något kyligare vädret, men då kommer solen att skina.

Nästa vecka, påskveckan, blir det omslag i vädret.

Då får Dalarna ostadigt väder. Med blåst vissa dagar.

Och risk för snö.

- April är vädermässigt en ostadig månad. Då blandas sol och värme med snö och regn, säger jourhavande meteorolog vid SMHI i Norrköping.

Se webb-TV: Tranor i södra Dalarna

Mer läsning

Annons