Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våren ett helvete för allergiker

/

Annons

Är man pollenallergiker är det bra att veta någonting om de växter man blivit allergisk mot, så att man kan avläsa naturen och ha bättre koll på när risken för besvär ökar. När temperaturen och lufttrycket stiger brukar pollenhalten öka. Exakt när detta inträffar beror på vädret och var man bor. När det regnar minskar pollenhalten.

- Pollenprognoserna ska vara som en allmän varning, säger Kerstin Alm-Kübler, intendent på Naturhistoriska riksmuseet.

Sedan fyra år tillbaka har Palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm en pollenfälla på högskolans tak i Borlänge.

Kerstin Alm-Kübler berättar att pollenfällan har en motor som suger in en viss mängd luft per tidsenhet via en spalt på framsidan. Bakom finns en klibbig tejp som sitter på en roterande trumma. Den klibbiga tejpen gör så att alla partiklar som passerar in i spalten fastnar. Sedan tas tejpen loss och skickas till Naturhistoriska riksmuseet där en pollenbiolog studerar tejpen i mikroskop.

- Utifrån det man får fram så gör man en prognos som räcker för två dygn, förklarar hon.

Det är främst de växter som fortplantar sig med hjälp av vinden som är allergiframkallande. Allergisk snuva eller så kallad "hösnuva" är den vanligaste formen av allergi i luftvägarna. Symtomen orsakas av fritt svävande pollen som fastnar på nässlemhinnan. Sedan startar de allergiska reaktionerna som till exempel nysningar, klåda, snuva och nästäppa. Även ögonen kan drabbas av klåda eller svullnad. Klåda i gommen och hörselgångarna, liksom hosta och trötthet är också vanliga symtom. Det finns tre perioder varje år som pollenallergiker kan drabbas av besvär. Första perioderna är på våren när lövträden blommar och under sommaren när gräset blommar. Sista perioden är på sensommaren och hösten när gråbon blommar. Många är allergiska för såväl lövträd som gräs och gråbon och för dem är sommarhalvåret en mardröm. Andra är bara allergiska mot lövträd eller gräs. Några få är allergiska enbart mot gråbon.

De flesta björkallergiker är också känsliga mot al, hassel, asp eller ek. Hassel och al börjar sin blomning tidigt och sprider sina pollen redan innan lövsprickningen. I södra delar av landet kan hasseln vissa år börja pollinera redan i februari. I Borlänge har pollenfällan på högskolans tak visat spår av hassel.

- Det finns en viss mån av hassel i Borlänge nu men det är främst al som blommar, säger Kerstin Alm-Kübler.

Mätstationen i Borlänge drivs i regi av och med medel från Palynologiska laboratoriet och Naturhistoriska riksmuseet i samarbete med Högskolan Dalarna i Borlänge (MNT-institutionen). Pollenmätningar utförs även på 15 andra platser runt om landet. Nu har du som läsare möjlighet att läsa lokala pollenprognoser för Borlänge och andra delar av länet i tidningen på sista sidan varje dag. En service som vi fortsätter med så länge det är befogat.

KÄLLA: www.allergi.nu

Mer läsning

Annons