Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdutbildningar kritiseras

Annons

Det finns stora brister vid många av universitetens och högskolornas vårdutbildningar, visar en stor granskning som Högskoleverket låtit göra.

Bristerna märks särskilt i sjuksköterskeutbildningarna. Så många som 40 procent av utbildningarna ifrågasätts. Bristerna måste rättas till, annars kan många lärosäten mista examensrätten.

Totalt har 136 vård- och medicinutbildningar vid 27 universitet och högskolor utvärderats. En fjärdedel av dessa ifrågasätts eftersom de har så allvarliga brister.

Ett problem är att det saknas kompetenta lärare och utbildade kliniska handledare. Ytterligare ett problem är den verksamhetsförlagda utbildningen, det vill säga praktiken. Kommunikationen mellan högskolan och exempelvis landstingen fungerar inte. Kritiken är ganska jämnt fördelad mellan lärosätena.

Samtliga sex läkarutbildningar i landet får dock godkänt av Högskoleverket. Dessa håller en bra standard, enligt granskarna. Linköpings och Lunds universitet får toppbetyg för sina läkarutbildningar, medan Umeå och Uppsala placeras i mellangruppen. På tredje plats kommer Göteborgs universitet och Karolinska institutet.

Bedömarna har bland annat tittat på studiemiljö, utbildningens innehåll och kvaliteten i den kliniska utbildningen.

TT

Mer läsning

Annons