Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värdigt och gripande

Annons

Det hela ägde rum under mycket värdiga former. Stora skaror anhöriga och vänner till de omkomna, närmare 300 personer, var samlade vid olycksplatsen norr om Sundet när programmet inleddes med avtäckning av ett minnesmärke. Det har formen av ett svart kors i eneträ med graverad textmedaljong i mässing. Skapare är konstsnickaren Eskil Stopp, Lilla Kumlan, som personligen förlorade en syster i samband med olyckan.
Den gripande stunden vid olycksplatsen omramades med musik för flöjt framförd av musikern Ylva Persson från Grängesberg. Vid sockeln glimmade mängder av gravljus och där nedlades åtskilligt med blommor och kransar.

Kommunen representerades av kommunalrådet Eva-Lena Johansson som hade med sig en stor krans med vita band och läste dikter av bland andra Bo Setterlind. På platsen deltog även församlingens kyrkoherde Boris Gudmundsson och Brittas Lennart Eriksson, tidigare komminister i församlingen.
Som avslutning på ceremonien defilerade så ett norrgående Reginatåg sakta förbi platsen. Detta som en respektfull gest från Tåg i Bergslagen och Tågkompaniet.

I den stora skaran fanns också Grängesbon Inga-Lill Bärlund som var elva år och bodde i Ställdalen när olyckan inträffade.
- Jag förlorade ingen anhörig, men jag vill ändå var med här i dag. Det blev ju en sådan sorg i samhället, berättade hon lågmält.

- Vi var ute och lekte i snön vid station och såg när malmtåget rusade förbi. Det stod som en eldkvast kring lokets hjul. Jag glömmer heller aldrig hur lokföraren viftade förtvivlat med armarna och vrålade. Men vi hörde inga ord. Det var ju ett sådant väsen, fortsätter hon.
- Sedan kom anhöriga springande och skrek till dem på stationen att de skulle stoppa rälsbussen. Det var förtvivlade rop men då var det redan för sent.
Senare fortsatte det stora sällskapet till Kopparberg där det hölls minnesgudstjänst i Ljusnarsbergs kyrka där de flesta offren jordfästes.

Som avslutning inbjöds till samling med kaffeservering i dagcentralen i Ställdalen. Där visades en minnesutställning om olyckan med bland annat klipp från ett 20-tal tidningar, bilder andra fakta om olyckan. Via en cd från Sveriges Radio kunde deltagarna höra samtida eko-nyheter samt framlidne radiomannen Sven Jerrings referat från begravningen.
Byalagets ordförande, Marianne Jansson, betonar värdet av att de anhöriga på detta sätt har beretts möjlighet att bearbeta sorgen för att äntligen kunna gå vidare.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons