Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värdighet för varje människa

Annons

Nu jagar politiska partier varandra med bud och överbud när det gäller satsningar på äldrevården. Bra! Äntligen! Men hur kan en socialdemokratisk regering ha panna att uttrycka sig som om man först nu inser att det finns äldre som hamnat i isolering och glömska? Det är ofattbart!

Det låter på Göran Persson och Ylva Johansson som om de aldrig haft makt att förändra och först nu fått möjligheten.

Göran Persson talar, år ut och år in, att det går bra för Sverige. Och att han själv är bäst av alla på allting. Hur kan det då komma sig att vi behöver närma oss ett val för att han ska bry sig om de sämst ställda?

Har han inte vetat att hundratusentals äldre lider av vätske- och näringsbrist? Känner inte Göran Persson och Ylva Johansson till att 900000 garantipensionärer fortfarande inte har mer än en ynklig tusenlapp att leva på när man betalat sina räkningar?

Det är utmärkt med flera miljarder till äldreomsorgen men det handlar inte enbart om pengar. Det handlar om den mentala inställningen, om människovärdet, om insikten, att människans värde inte har ett vitten att göra med om hon presterar eller producerar något. Det har inte ett dugg med ålder och krankhet att göra!

Vi i Sverige måste få slut på diskriminering av äldre. Varje människas liv ska ha värdighet. Det ordet ska inte monteras ner när man kommit in i pensionsåldern. Göran Persson och Ylva Johansson avslöjade sig med ett politiskt magplask när de var beredda att avskaffa geriatriken som specialitet.

På grund av massiva protester gjorde de en kovändning i allra sista stund.

ERIC AF WETTERSTEDT, RÄTTSKÄMPE, LEKSAND

Mer läsning

Annons