Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdgarantin gäller även bup

Annons

Svar till Catharina Hjortzberg-Nordlund, den 10 mars.

Vårdgarantin gäller inom bup lika som för hälso- och sjukvården i övrigt. På bup-mottagningarna i Dalarna har vi under flera år arbetat intensivt med att förkorta väntetid till första besök och till beslutad barn- och ungdomspsykiatrisk behandling.

Sedan flera år har patienter i Falun och Leksand fått komma till ett första besök inom några veckor. Den så kallade besöksgarantin, max 90 dagar till ett första besök, håller vi väl då nya ärenden erbjuds tid för bedömningssamtal hos oss inom cirka fem veckor. Ärenden som bedöms akuta, det vill säga bedömning ska göras inom 24 timmar, får efter telefonkontakt med oss komma samma eller nästkommande dag.

Bedömningsfasen sträcker sig ofta över några veckor och många familjer tycker att man fått den hjälp man behöver i och med detta. De som bedöms vara i behov av fortsatta insatser från bup fortsätter i regel direkt i behandling efter att bedömningen avslutats. I vissa fall sätts ärendet upp på väntelista där vi gör stora ansträngningar att hålla vårdgarantin, 90 dagar från beslut om behandling till behandlingsstart.

För det allra mesta lyckas vi med detta. Vår väntelista har minskat från ett 60-tal januari 2003 till tolv patienter december 2005.

Med tanke på den kraftigt ökade tillströmningen (62 procent ökat antal nyanmälningar 1995-2005, 224 respektive 363 nyanmälningar) och samtidigt minskade resurser har vi lyckats väl med att förbättra väntetider till första besök och till behandling.

TINA JÄDERBRANT, CHEF BUP-MOTTAGNINGEN, FALUN-LEKSAND

Mer läsning

Annons