Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vården bättre i Falun

Annons

Sett till kvalitén i vården är det inte fel om hjärtpatienter från Västerbergslagen skickas direkt till Falun.
Det anser s-politikerna Bengt Stelin, Ludvika, och Ivan Eriksson, Ljungåsen, som båda sitter med i landstingsstyrelsen.
Det är landstingsstyrelsen (landstingets ”regering”) som slutligen avgör framtiden för akuten i Ludvika.
I förra veckan informerade de högsta cheferna på lasarettet personalen om sina förslag för att minska kostnaderna med cirka 25 miljoner kronor. Cheferna föreslår bland annat att både dag- och nattakuten stängs.
Därmed är jobben i fara för 24 personer men, framför allt, vad ska hända med alla de patienter som årligen besöker akuten?
– Det undrar jag också, säger Bengt Stelin, som är ersättare i landstingsstyrelsen.
En stängning kommer bland annat att drabba patienter med mer eller mindre allvarliga hjärtåkommor. I dag tas en del emot och behandlas i Ludvika medan en del körs till Falun.
– Vi måste ha någon form av akutverksamhet kvar i Ludvika. Men de har en hjärtakut med skicklig personal i Falun och för dem som drabbas av infarkt är det bättre att de åker till Falun, anser Stelin.
Ivan Eriksson, ordinarie ledamot i landstingsstyrelsen, är inne på samma linje.
– Det här (chefernas sparförslag) har inte varit uppe till politisk behandling och jag vill helst vänta med kommentarer. Spontant tycker jag dock att vi i Ludvika måste ha kvar möjligheten till någon form av omhändertagande dygnet runt.
– Men hjärtpatienter får normalt bättre vård i Falun beroende på att man där har tillgång till mera personal och mera kvalificerad utrustning, säger Eriksson.
I december 2003 gjorde Ivan Eriksson ett utspel där han ifrågasatte nattakutens existens.
– I dag är vår så kallade akut bemannad av distriktsläkare nattetid. Om man ska se till patienternas säkerhet är det kanske bättre att de skjutsas i ambulans direkt till Falun. Ambulanserna är välutrustade och personalen kan ha direktkontakt med specialistläkare i Falun, tyckte han.
I dag menar Eriksson att just distriktsläkare är lämpade att ansvara för ”någon form av omhändertagande” om akuten läggs ned.
– Vi måste ha en fungerande vård även här. Hur man organiserar det återstår att se, om den till exempel byggs upp med primärvårdsläkare som ges ökad kompetens. Som allmänläkare har de ju redan från början en bred kompetens.
Personal på akuten befarar att om akuten stängs försvinner också den tjänst med narkosläkare som är i beredskap dygnet runt.
Narkosläkare kan bland annat behövas på olycksplatser. Senast det var aktuellt var vid en olycka hos Leax Components i Östansbo i mitten av februari. Narkosläkare kallades till platsen för att ta hand om en arbetare som ådragit sig en svår klämskada i ena benet. Mannen måste sövas ned innan han kunde tas loss.
Om akuten försvinner, behövs det en narkosläkare i Ludvika?
– Med den lilla kunskap jag har så anser jag att det är en grej som vi bör behålla, säger Ivan Eriksson.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons