Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värdefull julklapp

Annons

- En sådan enastående julgåva! jublade förra kulturchefen Kersti Jobs Björklöf tillsammans med efterträdaren Anna Svensson.

Julen 1965 trycktes den första och hittills enda upplagan av Rune Lindströms julsaga. Året efter läste Rune själv berättelsen live i Sveriges Radio.

Inspelningen finns någonstans i radions gömmor och böckerna är för länge sedan slutsålda.

- Jag hoppas att vi någon gång i framtiden kan göra ett nytryck, säger Göran Strålin vars far tryckte boken som kom ut i cirka 1 000 exemplar.

Tillsammans med Åke Flodström, före detta faktor och sedan vd i företaget, överlämnade Göran Strålin igår de tio sagoakvarellerna samt orginalen till fem bonaderna om kyrkoåret som Rune Lindström målade, inspirerad av äldre tiders dalmålningar.

- Det är viktigt för oss att målningarna hamnar i Leksand och att det är kommunen som har hand om dem så att allmänheten kan se dem och att de inte splittras, betonade Åke Flodström.

Akvarellerna visar hur de fyra tomtenissarna rumstrerar om bland julklapparna, planterar hyacinter, matar hästen i stallet, klär julgranen, tänder ljusen i tuppstaken och även sjunger Var hälsad sköna morgonstund.

Pelle Lindström, som var i tonåren när pappa Rune skrev sagan, känner igen dragen på tomtarna.

- Det är farfar, Rune själv, Georg Thunstedt och en till som jag inte kommer ihåg.

Om titeln på julsagan, Pelle och Anna Elisabets julafton, säger han:

- Farsan hade kanske mig i tankarna när han skrev boken, men vem Anna Elisabet är vet jag inte. Vi var bara bröder i familjen!

I mellandagarna ställs såväl teckningarna som bonaderna ut i kulturhuset för den som vill se originalen.

- Tänk att det äntligen blivit verklighet! Vi som pratat om det här i så många år, sade tidigare kulturchefen Kersti Jobs Björklöf förtjust.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons