Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdbesparingarna ska utvärderas noga

Annons

Att 38 vårdplatser ska bort i år är redan klart - men debatten går vidare.

I går beslutade landstingsfullmäktige att sparbesluten ska följas upp och utvärderas extra noga, i synnerhet geriatrik- och rehabiliteringsverksamheten.

Under tre år ska 75 miljoner kronor sparas i sjukvården i Dalarna. Ett arbete som redan är i full gång. Från början var det meningen att 80 vårdplatser skulle bort. Nu blir det i stället 38 i år.

Men vägen dit var fylld av protester - från patienter, personal, anhöriga och organisationer. Protesterna gällde framför allt nedragningarna inom geriatrik/rehab i Falun, där bland annat stroke-patienter vårdas.

Det var bakgrunden till moderaten Rolf Gunnarsson förslag om att sparåtgärderna kontinuerligt ska utvärderas och rapporteras till landstingsstyrelsen.

- Det ska gälla alla verksamhetsområden, men med extra tyngd mot ger-rehab, eftersom det finns risk att förändringarna slår hårt mot den äldre befolkningen, sade Gunnarsson, som fick igenom sitt förslag.

Nöjd med det, men ändå något förtörnad, blev Erik Norelius (s). Han framhöll att det redan finns ett sådant beslut, som landstingets äldreutskott tagit initativet till:

- Nonchalant mot utskotten det här, ansåg han.

På tal om de 38 vårdplatserna reagerade också moderaten Berndt Ekström, som tyckte att Ludvika i det nya förslaget drabbats oproportionerligt hårt. Ekström ville ha kvar 17 i stället för 12 platser på geriatrik/rehabiltiering i Ludvika, men fick inget gehör.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons