Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varannan senior kan tänka sig byta parti i riksdagsvalet – äldrefrågor det som avgör

Nästan varannan senior kan tänka sig bryta med "sitt" parti i nästa riksdagsval och rösta på något annat parti som premierar äldrefrågor.

Annons
Äldrefrågor avgörande för varannan senior vilket parti man ska rösta på i riksdagsvalet 2018.Foto: Christine Olsson

Det visar den undersökning som SPF Seniorerna genomfört beträffande medlemmarnas syn på att byta parti och vilka sakfrågor som är viktigast för dem som seniorer. Var fjärde väljare kommer att vara 65 år och äldre under 2018 års val.

47,9 procent svarade att man kan tänka sig byta parti och rösta på dem som särskilt premierar äldrefrågor. Ungefär var tredje svarande i undersökningen, 30,2 procent, svarar dock nej till att byta parti.

SPF Seniorernas resultat innebär att bland medlemmarna kan varannan svensk överväga att byta parti om äldrefrågorna lyfts fram bättre i annan parti.

Vilka sakfrågor är då viktigast bland de tillfrågade?

För seniorerna är det äldreomsorg tätt följd av pensioner och sjukvård. Därefter kommer frågor som egen ekonomi, skatter, bostäder, lag och ordning samt valfrihet i välfärden.

Utrikesfrågor, barnomsorg, sysselsättning, företagens villkor/näringslivsfrågor, skola/utbildning och EU-frågor hamnar i botten på listan av det som prioriteras av de äldre väljarna.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons