Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var tionde svensk är fet

Annons

Mer än varannan svensk man och nästan fyra av tio bland kvinnorna är överviktiga eller feta i dag. Den årliga notan för samhället kan räknas i flera miljarder kronor.

Var tionde svensk är fet, konstaterar Statistiska centralbyrån (SCB). Det innebär att omkring 700 000 personer i åldern 16-84 år lider av fetma. Under den senaste 20-årsperioden har andelen feta svenskar fördubblats - i början av 1980-talet var endast fem procent feta.

Räknas även de överviktiga in blir andelen betydligt högre: Varannan man och nästan fyra av tio kvinnor.

Den direkta kostnaden för det svenska fettöverskottet är 3,6 miljarder kronor varje år räknat i bara sjukvårdskostnader, har Livsmedelsverket och Folkhälsoinstitutet räknat ut. Och om också de indirekta kostnaderna i form av sjukfrånvaro, förtidspensioner och produktionsbortfall tas med, landar notan på 16 miljarder, säger Gunnar Johansson, professor i näringslära verksam vid Folkhälsoinstitutet.

Fetman har ökat mest bland unga kvinnor och är nästan lika vanlig som bland unga män. Fetman har också ökat mer bland arbetare och boende utanför storstäderna. Bland männen i Västernorrland och Norrbotten väger till exempel sex av tio alldeles för mycket.

Det finns flera orsaker till utvecklingen, enligt Gunnar Johansson. De kan sammanfattas med att vi rör oss för lite och äter för mycket energirik mat.

Det finns också flera orsaker till att låginkomsttagare är hårdare drabbade än höginkomsttagarna.

Han tillägger att detta givetvis missgynnar dem som inte har tillgång till bil. De hänvisas i stället till mindre butikers utbud av färdiglagad mat, som ofta har ett alldeles för högt energiinnehåll i förhållande till näringsvärdet.

Med fetma menas här ett BMI (body mass index, vikt i förhållande till längd) över 30. Till de överviktiga räknas de med ett BMI mellan 25 och 30.

TT

Mer läsning

Annons