Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var sjätte bilist sms:ar bakom ratten – "Det är ett oansvarigt beteende"

En av tre pratar utan handsfree. Var sjätte bilist sms:ar bakom ratten.
Därför är den nya lagändringen, som träder i kraft den 1 februari, välkommen.
Det betyder att det blir ett totalförbud för att hålla mobiltelefonen i handen vid körning.

Annons

Från och med den 1 februari 2018 är det totalförbud att hålla mobiltelefonen i handen om du är förare av ett fordon.Foto: Erik Nylander / TT

"Det är ett mycket välkommet beslut - den som kör bör koncentrera sig på vägen och låta mobilen ligga", säger Dan Falconer, motorexpert på If, i ett pressmeddelande.

En ny undersökning från försäkringsbolaget If visar att 24 procent av bilförarna mellan 18 och 34 år ibland sms:ar medan de kör.

If:s granskning visar även att var tredje bilförare pratar utan handsfree, samt att många även gps-navigerar på sin mobil medan de kör.

"Det är mycket allvarligt att så många sitter och sms:ar när de kör bil. Det går inte att vara uppmärksam på trafiken och samtidigt greja med mobilen. Det är ett oansvarigt beteende som utsätter alla trafikanter för livsfara", säger Dan Falconer.

Det är konstaterat att en förare som under körning använder mobilen får sämre reaktionstid och längre bromssträcka.

Enligt Transportstyrelsens siffror har minst 650 fotgängare och cyklister har behövt akutsjukvård under den senaste tioårsperioden efter att de skadat sig i trafiken på grund av mobiltelefonen.

Sverige är det enda EU-land som ännu inte har ett förbud mot att använda mobilen bakom ratten utan handsfree. Den 1 februari 2018 blir det däremot totalförbud för att hålla mobilen i handen under körning.

If:s undersökning, som är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YoyGov, och bygger på sammanlagt 3 650 intervjuer där 2 841 personer kör bil, gav en del skrämmande uppgifter.

30 procent svarade att de pratar i mobilen utan handsfree vid bilkörning, motsvarande siffra var 56 procent med handsfree.

Smsar gör 14 procent, varav den största gruppen (24 procent) är den mellan 18-34 år.

Fem procent berättar att de surfar på internet, två procent spelar spel och en procent tittar på film samtidigt som de kör bil.

Det man kan konstatera är att det är gruppen 18-34 år som flitigast kombinerar bilkörning med mobilanvändande.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons