Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var rädd om hemtjänsten!

Annons

Jag läser med oro om hopslagningen av hemtjänstgrupperna, för att kommunen ska spara 40 000 kronor och för att man ska jämna ut arbetsbördan med bland annat färre vikarier.

Det betyder i praktiken att grupperna delar lokal och vikarier. Efter 15 år i hemtjänsten, med bland annat nio lokalbyten under elva år, kan jag säga att jag varit med om det mesta.

Alla förändringar har gått bra då vi var en bra arbetsgrupp med fina vårdtagare.

Problemen började då vi slogs ihop med en annan hemtjänstgrupp. Vi skulle dela chef, lokal och vikarier. Vid personalbrist fick vi låna personal av varandra. Det sades det inget om i starten.

Det blev inte uppskattat av vare sig personal eller vårdtagare. Vi blev en för stor grupp för att fungera tillsammans. Vi hade personal som saknade körkort och vi fick skjutsa varandra och vänta in varandra för att kunna samåka tillbaka till lokalen.

Det blev ett evigt körande. Det larmade, maten skulle delas ut, det skulle handlas och städas och köras hit och dit. Inför varje moment skulle vi vänta in varandra för att samåka.

Friheten och glädjen med jobbet försvann. Missnöje i grupperna uppstod. Krismöten och extra handledning hjälpte inte.

Efter några år förstod ledningen att det hela var ett misstag och vi fick äntligen dela på oss igen och kom tillbaka till vårt arbetsområde.

Då hade halva personalstyrkan och gruppledaren slutat. Besparingen blev i slutänden inte så stor, då de inte hade räknat på att vi behövde en bil till, dyra bensinräkningar, nyrekrytering med mera.

Mitt råd är att kommunen tänker över förslaget och har en öppen dialog med hemtjänstgruppen i Vikmanshyttan.

Låt personalen vara delaktig i beslutet. Det finns säkert andra sätt att spara motsvarande summa på.

Trygghet är mer värt än pengar.

FD VÅRDBITRÄDE FRÅN STOCKHOLM

Mer läsning

Annons