Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var nionde invånare i Dalarna är företagsam – så ser det ut i din kommun: "Bra för hela länet"

Dalarna når en ny rekordnotering när det gäller andelen människor som är företagsamma, med 11,6 procent av befolkningen mellan 16 och 74 år.
– Det är bra för hela Dalarna att många människor är aktiva inom företagarrörelsen, säger Teresa Bergkvist, regionchef för Svenskt Näringsliv i Dalarna.

Annons
Dalarna når en ny rekordnotering när det gäller andelen människor som är företagsamma.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

En vändande trend i jämställdhetens tecken: "Idag är det lika många män som kvinnor som vill starta företag"

Hemköp i Skogsbo prisade för sin satsning på närproducerat kött – Butikschefen: "Vi hade våra belackare"

Fikaguide: Här är samtliga kaféer i Dalarna som är med i White Guide – och resten av Sverige

SÅ KÖPER DU PLUS

Svenskt Näringsliv har bett IC AB att sammanställa hur många människor som är företagsamma i landets kommuner. Detta definieras med att de har F-skattsedel, är delägare i ett aktivt handelsbolag eller är vd alternativt styrelsemedlem i ett aktivt aktiebolag.

Sammanställningen visar att det endast är fyra län i Sverige har en högre andel äldre företagsamma människor än vad Dalarna har.

Sammanlagt 23 746 personer är företagsamma i Dalarna. Av dem är 5 247 personer över 64 år och 1 225 personer är mellan 16 och 34 år. "Den positiva utvecklingen över tid fortsätter och i år ser vi en toppnotering då 11,6 % av den totala befolkningen (16-74 år) är företagsam", skriver Svenskt Näringsliv Dalarna i ett pressmeddelande.

- Det är glädjande att se den positiva utvecklingen. Det är bra för hela Dalarna att många människor är aktiva inom företagarrörelsen och är villiga att ta ansvar för olika verksamheter, säger Teresa Bergkvist regionchef för Svenskt Näringsliv i Dalarna, i pressmeddelandet.

Det konstateras dock att variationerna inom länet är stora. Malung-Sälen, Rättvik, Leksand och Älvdalen är de kommuner i Dalarna där störst andel av befolkningen är företagsam. Lägst andel är det i Ludvika och Borlänge.

– Jag är inte förvånad över skillnaderna mellan kommunerna. Vi känner igen det sedan tidigare år och det finns en koppling till vilken näringslivsstruktur och företagartradition det finns i kommunen. Det som bekymrar mig är att vi inte ser samma ökning i våra bruksorter som i de mer företagartäta kommunerna. Vi skulle behöva se en positiv utveckling av företagsamheten även i kommuner som Ludvika och Borlänge, säger Teresa Bergkvist.

Företagsamhet i andel av befolkningen (16-74 år) 2017:

Malung-Sälen, 16,9 procent (+0,3 jämfört med 2016)

Rättvik, 16,7 (+0,4)

Leksand 15,7 (+0,5)

Älvdalen 15,4 (+0,5)

Säter: 14,8 (0)

Gagnef: 13,3 (+0,1)

Vansbro: 13,1 (+0,1

Hedemora: 12,9 (0)

Mora: 12,4 (+0,2)

Orsa: 12,3 (+0,2)

Falun: 11,6 (0)

Smedjebacken: 10,7 (-0,1)

Avesta: 10,4 (+0,2)

Borlänge 8,6 (+0,1)

Ludvika 7,6 (+0,1)

Källa: Svenskt Näringsliv i Dalarna.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons