Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var ligger skulden?

Annons

Alla med språksinnet i behåll har kunnat konstatera hur bruket av orden var och vart (befintlighet respektive riktning) har förflackats. Ungdomar säger oftast "vart bor du" eller "var åker du". Radio Dalarna har heller inga språkliga höjdare. Mestadels säger man "vart ringer du ifrån" och "var ska vi ringa". Det logiska svaret i det senare fallet är naturligtvis "där telefonen finns", men det är säkert inte det de efterfrågar.

Nyligen fanns en annons i tidningen med rubriken "nyfiken på" med undertext Falu frigymnasium, Helixgymnasiet, Högskolan Dalarna intagningsenheten, Ung Företagsamhet. Man bjuder in till en informationsträff. I nedre delen av annonsen står "När och Vart"! Alltså, vart äger evenemanget rum!

Här kan således inte ens gymnasieskolorna och högskolan, som dessutom har ambitionen att bli ett universitet, använda orden var och vart korrekt! Mig förefaller det att man har en lång väg att vandra.

Nu behöver man knappast fundera mera hur detta språkmissbruk kunnat uppstå. Här har skolan dokumenterat sin oförmåga att på ett korrekt sätt hantera svenska språket. Hur ska man då kunna lära eleverna korrekt svenska? De bristfälliga kunskaperna i svenska måste således hänföras till skolans oförmåga. Jag börjar nästan att misstänka att min gamle svensklärare är orsaken till alla stormar och orkaner. När han tvingas notera allt detta roterar han förmodligen i graven. Därav stormarna!

HEINZ ONDREJKA

Mer läsning

Annons