Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vår kommun styr vi bäst själva

Annons

Regeringen lämnade 9 februari en lagrådsremiss med innebörden att staten via länsstyrelsen ska kontrollera hur kommunerna verkställer beslut om särskilt boende för äldre.

Sanktionsavgifter upp till en miljon kronor mot kommuner som inte lever upp till lagstiftningen föreslås även införas. Sveriges kommuner och landsting avvisar förslaget och anser att det är helt fel väg att gå för att åstadkomma en förbättring.

Orsakerna till att kommunerna inte kan verkställa beslut om särskilt boende varierar och att staten ska detaljstyra kommunernas verksamhet på detta sätt omöjliggör ett lokalt ansvar för ekonomin.

Över 80 procent av kommunens verksamhet är redan i dag styrd av lagar. Ska man nu täppa till det som återstår blir motivet att verka som lokalpolitiker ännu mer urgröpt.

Säters kommun har i dag brist på platser i särskilt boende beroende på att omsättningen av platser minskade 2005. Det är en situation som jag med fullt förtroende anser att vår gemensamma nämnd ska lösa utan inblandning från statliga myndigheter.

Ska länsstyrelsen mästra kommunen så snart en bristsituation uppstår får vi ett konstigt övervakningssamhälle där vi lokalt ansvariga politiker hängs ut med hjälp av lagstiftningen.

Jag trodde att omdömet hur kommunen styrs sker vid de allmänna val som hålls där väljarna kan ta ställning. Jag vill hellre möta väljarna i allmänna val än i länsrätten.

Blir det ännu mer rättighetslagstiftning där medborgarnas rättigheter till välfärdstjänster går före den totala prioritering av kommunens budget som vi måste göra lokalt blir kommunal politik ett omöjligt uppdrag.

SVEN-GUNNAR HÅKANSSON (C) KS-ORDFÖRANDE I SÄTER

Mer läsning

Annons