Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var går smärtgränsen?

Annons

-Vi vet inte om folk är bereddda att betala det, säger Leksandsbostäder tf vd Elisabet Nises-Look.

Bostäder är en bristvara i Leksand och trycket på nya lägenheter är stort. På Lekattvägen mitt emot Vårdcentralen har spaden precis satts i jorden för åtta etagelägenheter. Dessa kan om det vill sig illa bli de sista lägenheterna som byggs i Leksand på ett bra tag.

Nästa projekt för det kommunala bolaget Leksandsbostäder, är de omskrivna byggplanerna i kvarteret Trädgården bakom Visir. 30 nya lägenheter är det tänkt att byggas där med byggstart nästa år.

Nu hotas dock de planerna av regeringens förslag på slopade räntebidrag efter nyår som skulle göra att hyran i nyproducerade lägenheter skulle bli väldigt hög.

-Vi har redan i dag ganska höga hyror i Leksand. Var smärtgränsen går vet vi inte, men de nya förutsättningar gör att hyran skulle höjas mellan 15-20 procent, säger Elisabet Nises-Look, tf vd för Leksandsbostäder.

Vad händer nu?

-Vi kommer trots allt att fortsätta prospekteringen för att bygget ska bli av, men när det blir dags för den ekonomiska kalkylen så får vi se om vi är beredda att ta den risken.

Är de slopade räntebidragen något som orora dig?

-På kort sikt ja. Politikerna vill att fler flyttar hit och vi vet att det saknas bostäder.

På lång sikt menar dock Nises-Look att slopade räntebidrag måste medföra att prisnivån i produktionsledet ställer om sig till en lägre nivå.

-Bara byggmarknaden har ställt om sig till en lägre nivå så kommer det att bli bra.

Var går smärtgränsen? Hur länge kan Leksand vänta med att bygga nytt för att det är dyrt?

-Svårt att säga. Det här är en svår balansgång. Jag tror dock att det kanske blir så att fler bostadsrätter kan komma att byggas i Leksand. Det behövs sådana också.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons