Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var finns tjuvskyttarna?

Annons

Svar till Bertil Bäckström, 24/5:

Ett förslag till konkret åtgärd, prishöjning på jaktkortet med 100 kronor där pengarna går till att komma tillrätta med illegal jakt, betecknar Jägareförbundets jaktvårdskonsulent Bertil Bäckström som en "attack på jägarkåren". Men den av Jägareförbundet accepterade Rovdjursutredningen påvisade en mycket omfattande tjuvjakt på stora rovdjur.

Inom norra utbrednings- och forskningsområdet fälls tre gånger så många björnar illegalt som det fälls legalt. En tredjedel av de björnar som fälls inom det södra utbredningsområdet fälls illegalt.

Totalt för landet uppskattas att mellan 133 och 157 lodjur dödats illegalt årligen sedan lodjursprojektet startade i mitten av 90-talet. Alltså mer än det antal lodjur som skjutits legalt. Av de 30-tal döda vargar som påträffats de senaste 20 åren har hälften haft sådana skador att det framstått som uppenbart eller mycket troligt att de dödats genom jaktbrott.

Så ser det ut enligt Rovdjursutredningen som publicerades i början av år 2000.

Om Bäckström inte tror att tjuvskyttar i stor utsträckning finns i jägarkåren skulle det vara intressant att få veta hur han tror att gärningsmannaprofilen ser ut? Är det inte egentligen Bäckström som borde föreslagit en konkret åtgärd för att komma tillrätta med denna jaktbrottslighet och samtidigt höja statusen på jägarkåren?

Det räcker inte med att slentrianmässigt uttala att Jägareförbundet tar avstånd från alla typer av illegal jakt och sen luta sig tillbaka.

UFFE STRIDSBERG STYRELSELEDAMOT I SVENSKA ROVDJURSFÖRENINGEN

Mer läsning

Annons