Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var femte kan tänka sig dela bil med andra

Kan du tänka dig att dela bil med andra?
Det kan i alla fall var femte svensk visar en Sifo-undersökning beställd av bilauktionssajten KVD.

Annons

Enligt undersökningen har 24 procent svarat att de kan tänka sig att äga en bil tillsammans med någon utanför familjen, nära vän eller en granne eller att de i dagsläget redan gör det.

Fler kvinnor är intresserade av en sådan lösning, 28 procent mot 22 procent bland männen. I samma undersökning säger sig 22 procent vara positiva till att hyra ut sin privata bil till andra.

– Intresset för den så kallade delningsekonomin är stort även när det gäller bilen. Fördelarna är många som lägre kostnader när bilen delas med flera, färre bilar på vägarna vilket i längden ger mindre köer och bättre miljö, kommenterar Benny Karlsson, marknadschef på KVD, i ett pressmeddelande.

–Det är dock viktigt att komma ihåg att samäga en bil ställer höga krav och har många fallgropar. Det krävs samförstånd och tydlighet, gärna i avtalsform, om vad som gäller kring nyttjandet, underhåll och vad som händer om någon orsakar en skada, säger terar Benny Karlsson, marknadschef på KVD.

I storstäderna är man mer positiva till att samäga sin bil. Där säger 29 procent att de kan tänka sig att dela ägandet av bilen, i övriga delar av landet 22 procent.

Mer läsning

Annons