Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var femte har slutat

Annons

Hon är löneförhandlare hos Akademikerförbundet SSR i Borlänge. Som sådan har Elisabeth Wettergren fått kämpa för lönerna - som många medlemmar är missnöjda med.

Att var femte socialsekreterare i landet slutat sin anställning under senaste året tror hon delvis beror på lönen, som är en mycket viktig fråga.

Borlänge ligger exakt på snittet. 10 av 50 socialsekreterare slutade under fjolåret.

För att få ny personal till lediga tjänster tvingas kommunen betala högre löner. Vilket i sin tur kan påverka personal med lång erfarenhet negativt.

Ska de som jobbat länge med lägre lön, lära upp en nyanställd som tjänar mer?

Anneli Laurila är ordförande för Akademikerförbundet SSR i Borlänge:

- Att en nyanställd får högre lön, det är klasskillnad på något sätt.

Dock menar hon att det är positivt att kommunen får betala högre löner, men att det behövs en följsamhet när det gäller tidigare anställd personal.

I den undersökning som förbundet låtit företaget Resolvia utföra framkommer även brist på möjligheter till karriär- och kompetensutveckling.

I Borlänge har många socialsekreterare valt att sluta, och i dag finns ett behov av att anställa åtta socialsekreterare.

Vissa nyanställningar har skett, men nya uppsägningar har gjort att läget förvärrats.

Socialchef Carl-Gunnar Höij är inte förvånad över att var femte slutat, han konstaterar dock att problemet inte är nytt. Det som förvånar honom är att man inom socialtjänsten i landet inte lyckats komma tillrätta med detta.

Undersökningen visar också att det inte bara är ett Borlänge- problem.

- Det är ett betydligt bredare bekymmer. 10 av 50 har slutat, så tyvärr är vi ganska normala.

Frågan är om kommunen lyckas få tag i folk?

- Jag tror det. Fortsätter de i samma anda med nyanställningarna har de något att erbjuda. Lönen är det viktigaste. Och personalpolitiken, säger SSR-ord-förande Anneli Laurila.

- Kommunen är på rätt väg.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons