Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var femte förälder i Dalarna är singel

Annons

Det är inte ensamma föräldrar det är fel på. Det är samhället, menar Helene Sigfridsson, generalsekreterare på organisationen Sveriges makalösa föräldrar.

Föreningen jobbar för att stötta och uppmärksamma ensamstående föräldrar.

Och det är en ganska stor grupp. I Dalarna lever mer än var femte förälder ensam med sina barn. Likadant ser det ut i resten av Sverige. 21 procent av alla föräldrar är singlar.

– Samhället är inte anpassat efter oss. Det är gjort för en kärnfamilj eller personer med väldiga sociala nätverk. Politikerna måste ha med perspektivet att alla föräldrar inte har det.

Om ungefär en vecka visar föreningen en film i Falun om ensamstående föräldrar. Bland annat vill föreningen öka förståelsen bland till exempel myndigheter.

Och om filmvisningen lockar tillräckligt många singelföräldrar, hoppas Helene Sigfridsson att föreningen kan skapa ett nätverk för ensamstående föräldrar i Dalarna. Och det är något som behövs, menar hon.

– Vi får ofta samtal från ensamstående föräldrar i just Dalarna. Det verkar som man inte talar så öppet om det där, säger hon.

Mer läsning

Annons