Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var är studentpriserna, Dalatrafik?

Annons

När jag häromdagen åkte buss såg jag en person kliva på bussen som uppgav sig vara studerande och under 25 år. Kostnaden för dennes länskort blev 580 kronor. Ordet "student" fick mig dock att börja tänka. Hur har studenter det egentligen?

Studenter ska ju vara de som får humankapitalet att växa och, som många säger, är det framtida konkurrensmedlet i en internationaliserad ekonomi. Så hur ser studenternas ekonomi ut om de nu är så viktiga för Sverige?

Ja, om man räknar att en heltidsstuderande tar både studielån och studiebidrag har de omkring sex till sju tusenlappar i månaden att röra sig med. Om man då räknar bort hyra, el, mat, litteratur, finns det inte mycket kvar i den kassan att leva på.

När jag därför tittar igenom prislistan för Dalatrafiks biljetter och kort ser jag något som gör mig inte så föga förundrad. Var finns studentpriserna? Som pensionär, då man haft chansen att spara hela sitt liv, kan man resa runt, i hela länet, för 200 kronor i månaden, men som student sitter man i klistret. Vad kan man då dra för slutsats?

Jo, Dalatrafik verkar ju inte riktigt tycka om studenter, för även Dalatrafik måste ju veta att flertalet studerande inte har råd med att vare sig skaffa eller använda en bil.

HÖKEN

Mer läsning

Annons