Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väpnade vakter vid rösträkningen

Annons

Sierra Leones president- och parlamentsval startade på sina håll kaotiskt med oändliga köer och valmaterial som inte levererades i tid. Men valkommissionens chef var nöjd och valdeltagandet högt.

Rösträkningen började så fort vallokalerna stängt, men i östra Freetown försökte stora skaror tonåringar stoppa processen. Polisen tog till tårgas för att skingra ungdomarna.

Biträdande polischefen Richard Moigbeh sade att tonåringarna försökte storma valkansliet och när de motades bort byggde de barrikader på vägarna och stoppade trafiken.

Efter tonåringarnas stormningsförsök placerades beväpnade vakter ut vid alla lokaler i området där rösträkningen pågick.

Men i stort sett förflöt söndagen lugnt när 2,6 miljoner röstberättigade gick för att välja president och parlament sex år efter slutet på Sierra Leones blodiga inbördesstrider.

Långa köer ringlade på den blöta och leriga marken utanför landets 6|171 vallokaler, men vid stängningsdags tycktes de allra flesta ha hunnit lämna sin röst.

EU:s valobservatörer var nöjda, även om deras ledare Marie-Annie Isler Beguin sade:

Den nuvarande vicepresidenten och regeringspartiets SLPP:s presidentkandidat Solomon Berewas främste konkurrent om makten är APC:s Ernest Koroma.

Den sittande presidenten, Ahmad Tejan Kabba, som lett landet i två femårsperioder får inte ställa upp till omval.

Sju partier har presidentkandidater i valet men kampen står mellan SLPP och APC. Får ingen av kandidaterna minst 55 procent av rösterna hålls en andra valomgång.

TT

Mer läsning

Annons