Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vapeninspektörer till Nordkorea

Annons

Vapeninspektörer från FN:s atomenergiorgan IAEA ska nästa vecka resa till den förmodade kärnvapenstaten Nordkorea, enligt ett pressmeddelande.

IAEA-chefen Mohamed ElBaradei fick i lördags ett brev från Nordkoreas kärnkraftsdepartement med en inbjudan. I denna framgår att nordkoreanerna vill diskutera hur inspektionerna ska gå till när den omtvistade reaktorn i Yongbyon ska stängas.

I sitt svar i dag svarade ElBaradei att en delegation skickas nästa vecka.

Reaktorn i Yongbyon skulle kunna stängas "under andra halvan av juli", sade en nordkoreansk diplomatisk källa till den ryska nyhetsbyrån Interfax. Källan sade att IAEA:s inspektörer ska granska den första "frysningen" av reaktorn och att de sedan ska bjudas in på nytt för att se att den verkligen har stängts av.

Diplomaten lade till att de så kallade sexpartssamtalen med Nordkoreas grannländer och USA borde kunna återupptas.

Men på en punkt sade källan något som lär göra omvärlden mindre förtjust: Nordkorea är bara berett att helt avsluta sitt kärnvapenprogram i utbyte mot garantier att landet inte hotas militärt.

Öppningen följde sedan nordkoreanska innehållna tillgångar i Macao i Kina släpptes fria på USA:s begäran.

Enligt en överenskommelse från februari ska Nordkorea börja avveckla sitt kärnvapenprogram, men tvisten om pengarna i Macao har försenat processen.

Det stalinistiska, hermetiskt isolerade Nordkorea, som utförde sitt första kärnvapenprov i oktober i fjol, kan få enormt energibistånd och förbättrade diplomatiska relationer om landet skrotar sitt kärnvapenprogram.

TT

Mer läsning

Annons