Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vapenförvaring har brister

Annons

Egentligen är reglerna för vapenförvaring enkla. Vapnen ska förvaras i ett godkänt säkerhetsskåp (vapenskåp), och nyckeln ska förvaras så att den inte är åtkomlig för obehöriga.

När polisen gjorde sin kontroll hos åtta vapenägare i Borlänge, visade det sig att i sju av fallen var vapenförvaringen felaktig. Det ska tilläggas att urvalet av vapen-ägare i Borlänge inte var slumpmässigt, utan besöken gjordes hos personer där polisen misstänkte felaktig vapenförvaring.

Den som inte förvarar sitt vapen på ett godkänt sätt kan mista sin vapenlicens. Innehavaren kan även drabbas av ytterligare påföljder, beroende på hur vapnen hanterats.

Vapenhandlaren Tom Olsson, Liljebergs, berättar att han själv vid flera tillfällen uppmärksammat att vapenägare haft felaktig vapenförvaring. Då gäller det inte enbart vapenägare som ställer sina vapen i en garderob.

- När en person ansöker om en ny vapenlicens, måste denne också uppge hur vapnet förvaras. För nya jägare är det här inget problem. När de ansöker om vapenlicens för sitt första vapen, måste de också uppge hur vapnet ska förvaras. För att få licensen måste de också ha ett vapenskåp.

- Det som krånglar till det för många, är att de tror sig ha ett godkänt vapenskåp. För ett tiotal år sedan blev det blev poppis med säkerhetsskåp till ett bra pris. Det innebar att många köpte ett skåp som nu inte motsvarar dagens krav. Det betyder att innehavarna tror sig förvara sina vapen på ett laglydigt sätt, men när de söker licens är inte deras säkerhetsskåp godkänt.

Det finns ytterligare en variant som krånglar till det. Det är ett säkerhetsskåp som är godkänt till år 2010.

- Om man har ett sådant skåp får det användas till 2010 under förutsättning att det inte byter ägare, förklarar Tom Olsson.

Polisen har en lista på alla godkända vapenskåp och, enligt Tom Olsson, kan man själv lätt kont-rollera om det egna skåpet är godkänt.

- Det ska finnas en lapp i skåpet med beteckningen SS 3492. Då vet man att skåpet uppfyller alla krav och är godkänt.

Polisen i Dalarna håller nu på att kontrollera vapenförvaringen hos vapenägare i Falun och efter hand kommer kontrollen att utökas norrut i Dalarna.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons