Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vapen till Darfur i vitmålat flyg

Annons

Sudan spelar dubbelt i Darfur. Regimen släpper in 3|000 FN-soldater i katastrofregionen, men samtidigt avslöjar en ny rapport hur tunga vapen smugglas till Darfur i flygplan som målats vita för att likna FN:s.

Länge vägrade Sudans president Omar al-Bashir släppa in FN-trupp i Darfur, där våldet fortsätter härja och har krävt uppskattningsvis en kvarts miljon människors liv och drivit över två miljoner på flykt sedan 2003.

Efter enträgna påtryckningar från världssamfundet och hot om skärpta sanktioner backade regimen och godkänner nu fas två i FN-chefen Ban Ki-Moons fredsplan:

2|250 FN-soldater och 750 poliser med avancerad utrustning, inklusive sex stridshelikoptrar, ska inom kort skickas till krishärden för att ge logistiskt understöd åt den fredsstyrka från Afrikanska unionen som redan är på plats.

Målet är att förstärkningen ska kunna vara på plats i slutet av juni. Ett möte för länder som kan bidra med trupp planeras på fredagen, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Världssamfundet hoppas att Darfurplanens andra fas ska följas av en tredje och sista: En "hybridstyrka" från FN och AU bestående av 20|000 man posteras ut i det våldshärjade området _ men det har Sudans regering inte godkänt ännu.

Enligt en färsk FN-rapport som The New York Times har tagit del av fortsätter regimen i smyg att motarbeta FN. Rapporten gör gällande att regeringen alltjämt stödjer arabisk så kallad janjawid-milis i Darfur och fraktar tunga vapen till regionen i strid mot FN:s resolutioner.

Rapporten, som ännu inte är offentlig, beskriver hur sudanesiska militära flygplan målas vita för att likna FN:s och AU:s farkoster. I ett fall, som dokumenteras med bilder, har bokstäverna "UN" skrivits på vingen på ett vitmålat flygplan. På marken intill ligger bomber, bevakade av uniformerade soldater.

Utöver vapentransporter används de vitmålade flygplanen för spaningsuppdrag eller rena bombräder mot byar, heter det i rapporten enligt The New York Times. Vidare anklagas regeringen för att inte, som utlovat, ha agerat för att avväpna miliserna som är skyldiga till plundring och massakrer i Darfur.

Rapporten omtalar särskilt en nattlig attack mot en by i Darfur som utfördes av soldater i sudanesiska arméuniformer och terrängfordon bestyckade med tunga vapen.

Dokumentet anklagar även Darfurs afrikanska rebellgrupper för vapensmuggling och attacker mot hjälparbetare. Rapporten förespråkar ett skärpt vapenembargo mot samtliga parter i konflikten.

TT

Mer läsning

Annons