Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vanvård" var en konflikt

Annons

Därmed undanröjs misstanken om missförhållandet vid gruppboendet. Ärendet ligger i dag hos länsstyrelsen.

Anmälaren hävdar att vanvård och andra misshälligheter pågått vid gruppboendet under tiden 1999-2001. I skrivelsen står det att boende utsatts för både fysiskt och psykiskt lidande. Något som arbetsledningen skulle vetat om men sopat under mattan.

Övergreppen och vanvården har bestått i bland annat inlåsning, fallolyckor, boende som fråntas mat, inlåsning samt boende som får ligga i sin avföring utan mat och medicin. Boende ska även ha utsatts för nypningar och andra förseelser.

Det var i augusti anmälan om vanvård vid gruppboendet inkom till socialnämnden.

- Sådana här fall betecknar vi som allvarliga, understryker socialchef Anders Ludvigsson. Det är ingenting man får ta lätt på.

Anmälan blev föremål för utredning som senare visade att anklagelserna i anmälan var ogrundade. Anklagelser om vanvård och andra misshälligheter grundade sig i en konflikt mellan två personer bland gruppboendets personal.

Socialnämnden ser det vidare som synnerligen viktigt att föreslaget åtgärdsprogram genomförs för att säkra en god arbetsmiljö för personal och god boendemiljö för boende.

Utredning och åtgärdsprogram skickades sedan till länsstyrelsens sociala enhet.

- Socialnämnden i Leksand har gjort vad de ska, säger socialdirektör Pelle Björklund. Jag tror inte att det här föranleder oss att ta några initiativ.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons