Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väntad höjning av euroräntan

Annons

Europeiska Centralbanken (ECB) höjde på onsdagen som väntat sin viktigaste styrränta med en kvarts procentenhet till 4,0 procent. Det innebär att räntan har fördubblats på ett och ett halvt år.

Marknaden väntar sig att euroräntan fortsätter upp till minst 4,25 procent i år, men sedan kan den tänkas plana ut.

Om den anemiska stämningen i USA-ekonomin och bergochdal-banan på kinesiska börser fortsätter väntas ECB bli försiktigare med eventuella fortsatta höjningar.

Inom eurozonen är utvecklingen så stabil att ECB inte väntas behöva hålla igen för den sakens skull. Inflationen låg i maj på 1,9 procent, vilket överensstämmer perfekt med ECB:s inflationsmål på mindre än men nära 2 procent.

ECB:s beslut berör de 13 länderna i eurozonen. De väntas bli 15 när Malta och Cypern också går över till euron vid kommande årsskifte.

Den svenska styrräntan ligger på 3,25 procent, men enligt prognoser kan den inom ett år komma att höjas så att den kommer ifatt euroräntan.

Sedan eurons födelse 1999 har styrräntan som lägst, under åren 2003_05, legat på 2,0 procent. Den 1 december 2005 började höjningarna som nu resulterat i en fördubbling av räntan.

TT

Mer läsning

Annons