Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterpartiet vann valet i Hedemora

Annons

Efter valet i september har det pågått diskussioner om hur majoriteten ska se ut i Hedemora kommun. Nu kan vi konstatera att det blir en maktdelning mellan socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet.

När man ser hur posterna fördelats i de olika nämnderna kan man konstatera att de som gjort det stora lyftet är vänsterpartiet och miljöpartiet.

Trots att socialdemokraterna gick fram med två mandat i valet har partiet färre ledamöter i de olika nämnderna i majoritet än i opposition.

Miljöpartiet hade två mandat i gamla fullmäktige och har lika stor representation nu efter valet. Vänsterpartiet minskade med ett mandat i senaste valet men har i likhet med miljöpartiet fått en mycket generös tilldelning av platser i nämnder och styrelsen.

Båda partierna har också fått sig tilldelade ordförandeskapet i två nämnder, vänsterpartiet i kultur- och fritidsnämnden.

Det är första gången som vänsterpartiet tilldelas en ordförandepost i Hedemora kommun och miljöpartiet fick behålla ordförandeskapet i miljö- och byggnämnden.

Slutsatsen av de förhandlingar som pågått är att de stora vinnarna är vänstern.

Om de gör ett lika dåligt val om fyra år och kan fortsätta förhandla med socialdemokraterna, då kanske de kan få ännu bättre utdelning.

Kanske till och med ordförandeposten i kommunstyrelsen.

JHG

Mer läsning

Annons